Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány arra kapott feladatot, hogy nagyon rövid idő alatt, nagyon határozott beavatkozást hajtson végre - hangoztatta Monti képviselőházi beszédében. A kormányfő kijelentette, hogy az olaszoktól követelt súlyos és azonnali áldozatokra nincsen alternatíva. Ha Itália bukik, az euró is bukik, "euró nélkül pedig csak szakadék, szegénység és stagnálás van, bérzuhanás, elszigetelődés és jövőnélküliség" - fogalmazott Monti. Hozzátette, biztos benne, hogy Olaszország nem fog kudarcot vallani. A vasárnap óta harmadszorra bemutatott csomag prioritásaként Monti az államadósság csökkentését jelölte meg.

Elkerülhetetlennek nevezte a megyei közigazgatási szint fokozatos felszámolását. Bejelentette, hogy keddtől 5,2 milliárd eurót szabadítanak fel infrastrukturális beruházásokra, közöttük a nagysebességű vasútvonal kiépítésére, a Mose velencei zsiliprendszer, a szicíliai autósztráda, a tarantói kikötő és a nápolyi metró munkáinak befejezésére. A volt kormányerő Szabadság Pártja (PdL), a Demokrata Párt (PD) és a kereszténydemokrata Harmadik Pólus frakciója támogatásáról biztosította a kormányt. A PdL ugyanakkor nemtetszését fejezte ki az első lakás 2008-ban eltörölt, és Monti által visszavezetett ingatlanadója miatt. A PD még több vagyonadót követelt.

Az Északi Liga szerint Monti csak magának talált állást, az olaszoktól mindenüket elveszi. "Ez nem az olaszok, a bankok csomagja" - hangoztatta Marco Reguzzoni, a kormánypártból ellenzékké lett Északi Liga frakcióvezetője. Az intézkedések hétfő esti szenátusi bemutatása után a törvénycsomag az illetékes bizottságok elé kerül. A parlament még az év vége előtt szavaz róla.

"Monti csak bizalmi szavazással tudja elfogadtatni a csomagot" - kommentálta a sajtónak a képviselőházi ülésen jelenlevő Silvio Berlusconi. "El sem tudom képzelni, mekkora lett volna a felháborodás, ha az én kormányom vezetett volna be ekkora megszorításokat" - tette hozzá a volt miniszterelnök. Hétfőn a többéves olasz államkötvények hozama október óta óta először süllyedt 6 százalék alá.