A Federal Reserve döntéshozói közelebb jutottak ahhoz, hogy meghatározzák a gazdaságba pumpált források kivonásának menetrendjét - derül ki a bank vezető testületének áprilisi üléséről nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből. A Fed első lépésben nem forgatná vissza az államkötvénypiacra a korábban felvásárolt különféle kötvények beváltásából befolyó összegeket, ezt követően megkezdené alapkamat emelését, végül hozzálátna a még a kezében lévő papírok értékesítéséhez. Mindez nem jelenti azt, hogy a monetáris enyhítés visszavonása gyorsan elkezdődne - írja a Bloomberg.

A Fed a válság alatt és után 2,6 ezer milliárd dollárt pumpált a gazdaságba, hogy enyhítse a pénzügyi összeomlás nyomán kialakult forrásszűkét - sokan attól tartanak, hogy az óriási pénzmennyiség hozzájárulhat az infláció felpörgéséhez. Ugyanakkor a banknak úgy kell kivonnia a piacról a pénzt, hogy ezzel ne veszélyeztesse a gazdasági növekedést, ne növelje a munkanélküliséget.

Egy a hírügynökségnek nyilatkozó elemző ahhoz hasonlította a terveket, mint ha valaki elkezdené kidolgozni a nyugdíjba vonulásának stratégiáját, miközben még nem tudja mikor jön el ez a pillanat. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a kamatemelés a nehéztüzérség bevetésével egyenértékű, ezért jobbnak látnák a felhalmozódott eszközállomány jelentős zsugorítását, mielőtt a hitelköltségekhez nyúl a Fed.