A Barclays elemzőrészlege ezúttal azt a kérdést tette fel a felmérésébe bevont intézményi befektetőknek, hogy rövid távon számítanak-e a nyersolaj árának további csökkenésére. A megkérdezettek 63,6 százaléka válaszolt igennel. A vizsgálat részeseinek 9,1 százaléka meredek árzuhanással, 54,5 százalékuk kisebb mértékű további olajárcsökkenéssel számol. Mindössze 22,7 százalék vélekedett úgy, hogy az olaj drágulni fog, 13,6 százalék pedig az olajárak stabilizálódását jósolta. Az áresést valószínűsítő intézményi befektetők csaknem kétharmada a piaci túlkínálattal indokolta várakozását.

A Capital Economics szakelemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték: a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő év végi árfolyamára szóló előrejelzésüket az eddigi 60 dollárról 55 dollárra csökkentették, elsősorban amiatt, mert a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) az idén nem jutott egyezségre az ártámogató célú közös kvótacsökkentésről.

Egy már kiépített és termelésbe vont amerikai palaolaj-kitermelő egység hordónkénti működtetési költsége igen csekély, akár 20 dollár is lehet, ami azt jelenti, hogy a termelés ilyen olajárszint felett már kifizetődő lenne.

A gyakorlatban azonban valószínűtlen, hogy a nyersolaj 20 dollár közelébe csökkenne, legalábbis hosszabb időre, több okból is. Az egyik ok az, hogy ilyen olajárak mellett az új kitermelési kapacitásokra szánt, már most is visszafogott beruházások maradéka is bizonyosan leállna. Ez V alakú árfolyampályát vetítene előre, vagyis meredek csökkenés után meredek visszalendülést valószínűsítene, főleg az OPEC-en kívüli kínálati oldali reakció miatt - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

Emellett a jelenlegi olajpiaci kiegyensúlyozatlanság oka az erőteljes kínálati növekedés és a kereslet ezzel egyidejű gyenge bővülése, az olajárak további meredek esése azonban már a keresleti oldalt is élénkítené.

Az újabb olajárzuhanás ellen szól az is, hogy a dollár jelentős erősödési folyamata már a múlté, és várhatóan a nyersanyagpiaci hangulat általánosságban is javul jövőre, részben a kínai gazdasággal kapcsolatos félelmek enyhülése miatt.