Az amerikai devizatrader felhívja a figyelmet: Pascal Couchepin – korábbi svájci jegybankelnök – vasárnapi Neu Züricher Zeitungban megjelent interjújában arról beszél, hogy Svájc EU-belépését a lakossággal csak egy megrázkódtató válság tudná elfogadtatni, és erre példaként a svájci deviza folyamatos erősödését hozta fel.

A svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand sokat hangsúlyozta, hogy az SNB által folytatott monetáris politikát hidegen hagyja az árfolyampolitika, egyedül a frank stabilitása érdekli. Mivel jelenleg Svájcban sem deflációs, sem inflációs nyomás sincsen, ezért a jegybank a jelenlegi helyzetben nem avatkozik be. Augusztus eleje óta az intervenciókkal való felhagyásnak megfelelően óriásit (1,38-ról 1,30-ra) erősödött a svájci frank az euróval szemben.

Krasting szerint az erős svájci frank eredménye az lehet, hogy a turizmus és mezőgazdaság nyomására újraindulhat az EU-belépésről és az európai árfolyam-mechanizmushoz csatlakozásról szóló vita – ami főként az EU-belépést pártoló európai és svájci gazdasági elit érdekében áll.