BUX
38831

A politikusok tolták el: nem kellett volna szívózni a piacokkal

Az Európai Parlament gazdasági bizottságának vezetője bírálta kollégáit, akik úgy vélik, hogy a politikusoknak kellene megszabniuk a pénzügyi befektetőknek, mit tegyenek.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 10:12

Sharon Bowles, az Európai Parlament (EP) gazdasági és moneteráris bizottságának elnöke bírálta kollégái egy részét, mivel szerinte figyelmen kívül hagyják a pénzpiacok jelzéseit - írja a BBC. A testület tegnapi ülésén az eurózóna adósságválságát tekintette át, amelynek részeként meghallgatta Jean-Claude Junckert, az övezet pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetőjét és Jean-Claude Trichet-t, az Európai Központi Bank elnökét. Amikor Juncker arról beszélt, hogy nem kell mindent elhinnünk, amit a piaci folyamatok mutatnak, a bizottság soraiban ülő képviselők nagy tapssal jutalmazták kijelentését - mondta a BBC-nek Bowles. Szerinte az volt a legnagyobb baj, hogy politikustársai azt hitték, nem történik semmi a pénzpiacokon, amíg ők augusztusban évi rendes szabadságukat töltik.

Sokan a szavazóiknak játszottak azzal, hogy a válság mélyülése ellenére tovább folytatták nyaralásukat - véli a bizottsági elnök -, ám sajnos ez a hozzáállás jellemző azokra a politikusokra, akik azt hiszik, hogy a politikának a piacok felett kell állnia, hogy a politikának kell diktálnia a gazdaságnak. Az eurózóna vezetőinek július 21-ei csúcsértekezlete elfogadta a második görög segélycsomagot, ám a tagország parlamentjei csak szeptemberben hagyják jóvá az abban foglalt intézkedéseket. Hiba volt azt hinni, hogy a politikusok a kettő közti időszakban, amikor a tőzsdék zuhannak, szabadságra mehetnek.

Trichet a meghallgatáson egyebek mellett a júliusi csúcson hozott határozatok mielőbbi nemzeti jóváhagyását sürgette, csatlakozva José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, aki már augusztus elején hasonló elvárást fogalmazott meg annak ellenére, hogy az európai parlamentek nyári szünetet tartottak. Bowles, aki egyébként az EP liberális frakciójának tagja, különösen azt tartja bajnak, hogy a német parlament szeptember közepéig, végéig húzza a döntést az ügyben.