Az összeomlás szélére sodorta az osztrák határ melletti magyar települések szolgáltató-szektorát a határzár - írja összefoglalójában a Der Standard című osztrák napilap. Beszámolója szerint a soproni stadion melletti szolgáltatóközpont kong az ürességtől: a fodrászatok, kozmetikai szalonok és körömstúdiók előtt bánatosan állnak azok dolgozói és várják a kuncsaftokat, akik nem jönnek - érzékelteti a helyzetet a lap.

A cikk szerint a magyar szakértők is hangsúlyozzák, hogy a mostani magas fertőzésszám elsősorban annak köszönhető, hogy a magyarok megfelelő elővigyázatosság nélkül július elejétől kezdve partiztak, esküvőket tartottak, a balatoni strandok tömve voltak. Ugyanakkor az autoriter hajlamokat mutató jobboldali populista Orbán Viktor az emelkedő fertőzési számokat látva határozottságot akart mutatni, s ezért elrendelte a határok lezárását, nehogy a "vírust külföldről behurcolják" (a jelzők nem véletlenek, a Standardot baloldali-liberális beállítottságúnak tartják) - írja a lap.

A határzár alól viszonylag kevés kivétel akad, elvileg az ingázóknak engedélyezett karantén nélkül átlépniük a határt, de semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába az az osztrák, aki bevásárolni, vagy valamilyen szolgáltatásért szeretne Sopronba, vagy valamelyik másik közeli magyar városba átruccanni.

Ez most tényleg K.O. volt nekünk - idézi a lap az egyik fodrászt. Ők a tavaszi lezárást még úgy-ahogy túlélték, akkor viszont az volt a különbség, hogy egész Európában lezárták a határokat. Az újranyitás után eltelt egy kis idő, amíg felfutott a forgalom, s augusztusban már ott tartottak, hogy azt hitték, ismét úgy megy majd, mint korábban. Az üzlethelyiséget bérlik, így a fix költségeik megmaradtak, csak a kuncsaftok nem jönnek, s ebben a helyzetben vannak a többiek is, s állami támogatást az ilyen kisvállalkozások egyáltalán nem kapnak.

A városban feltűnik néha egy-egy osztrák rendszámú autó. Ez annak lehet a következménye a cikk szerint, hogy a Fidesz-uralta helyi önkormányzatnak sikerült elég nyomást gyakorolnia a döntéshozókra. Így a soproni-klingelbachi határátkelőn azzal a feltétellel átjöhetnek az osztrákok, hogy 24 órán belül visszatérnek Ausztriába és nem hagyják el a határ 30 kilométeres körzetét. Állítólag az ingázóknak kitalált rendelkezést elég sok bevásárló turista is kihasználja.

A vasfüggöny 31 éve omlott le, Magyarország 16 éve az EU tagja, 13 éve a schengeni övezet része. Ezalatt megszűnt a határellenőrzés a két ország között. Így nem meglepő, ha a soproni régió társadalmilag és gazdaságilag is szorosan összefonódott Burgenlanddal és Bécs távolabbi vonzáskörzetével. Nem csak osztrákok jönnek át a határon, mint ügyfelek, de magyarok is járnak át bőségesen dolgozni Ausztriába.

A lap szerint nagyon sok olyan magyar veszítette el amúgy is a koronavírus helyzet miatt állását Ausztriában. Ezáltal csökkent a helyben élő magyarok vásárlóereje is, ami tovább nehezíti a régió szolgáltatóinak és kiskereskedőinek helyzetét.