BUX
41516

A "rettegett trojka" Athénba látogat

A héten dönt EU-IMF-ECB hármas a görög hitelkeret újabb részletének megnyitásáról.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 11:10

Várhatóan átmegy az első időközi vizsgán a görög kormány a héten, amikkor az Európai Unió vezette küldöttség Athénba érkezik, hogy a hároméves, 110 milliárd eurós kedvezményes hitelkeret következő részletének felszabadításáról döntsön. A helyi lapokban csak trojkaként emlegetett EU-IMF-ECB küldöttség július 26-a óta vizsgálja, hogyan sikerült-e teljesítenie az országnak a kölcsönért vállalt kötelezettségeket.

A bérek csökkentésével, az adók emelésével és más intézkedésekkel 45 százalékkal sikerült mérsékelni a költségvetés hiányát az első fél évben. A további csökkentés azonban nehezebb lesz, miután a GDP - az IMF előrejelzése szerint - idén várhatóan négy százalékkal zsugorodik. Ezt a pénzügyminisztérium optimista várakozásnak tartja - az első negyedévben 2,5 százalékkal csökkent a GDP.

A foglalkoztatás és a fogyasztói bizalom tízéves mélyponton van, az infláció 5,2 százalék volt júniusban, ami közel 13 éves csúcs és háromszorosa az eurózóna átlagának. Az adóemelések megdobták az üzemanyagok, az alkohol és a cigaretta árát, és forgalmi adó emelése csak a második félévben fogja éreztetni hatását.