Az intézet gyorsjelentése szerint a szezonális hatásoktól megtisztított adatsor 5,9 százalékos bővülést mutat tavaly április-júniushoz képest. Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a román gazdaság 2015 első három hónapjához viszonyítva

Az idei első fél évben 5,2 - szezonálisan kiigazítva 5 - százalékos GDP-növekedést regisztráltak Romániában a tavalyi év első feléhez képest.

Ilyen mértékű növekedést nem produkált a román gazdaság a 2008-2009-es válság óta. Az elemzők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a növekedés legfőbb motorja - a januártól bevezetett négy százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti béremelések nyomán - a belföldi fogyasztás és ezért hosszú távon aligha fenntartható. A fogyasztás az import ugrásszerű növekedését okozta, ami ismét lerontotta a külkereskedelmi mérleget, egyre nagyobb nyomásnak kitéve a lej árfolyamát - értékelte a Hotnews.ro portál elemzője.

Az Európai Bizottság májusban közzétett előrejelzései szerint Brüsszel idén 4,2 százalékos éves GDP-növekedésre számít Romániában, 2017-ben pedig a román GDP-növekedés 3,7 százalékra lassulhat.