A románok ebben is előznék a magyarokat

Románia, az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő tagállama 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez, mihelyt elkezd emelkedni legszegényebb polgárainak jövedelme - jelentette ki a román külügyminiszter egy hétfőn megjelent lapnyilatkozatban.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 13:01
Fotó: Reuters

Teodor Melescanu a Rzeczpospolita című lengyel újságnak elmondta, hogy Románia már most teljesíti a tagság összes hivatalos követelményét, "így akár holnap" csatlakozhatna az euróövezethez. A kormány azonban attól tart, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járna a legszegényebbek, a nyugdíjasok jövedelmeire - írta az MTI.

Úgy gondolom, hogy öt év múlva, 2022-ben vezetjük be az eurót - mondta a román diplomácia irányítója.

Az euróövezetben jelenleg az Európai Unió 19 tagállama vesz részt. Legutóbb, 2015-ben Litvánia csatlakozott a blokkhoz. A 21,4 milliós lélekszámú Románia gazdasága idén várhatóan 5,5-5,6 százalékkal növekszik - mondta Melescanu.

Az idei második negyedévben a román gazdaság teljesítménye 5,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, negyedéves összevetésben a GDP 1,6 százalékkal bővült, az első fél évben pedig 5,8 százalékos növekedést mértek éves szinten.

Az alapkamat tavaly május óta 1,75 százalékon, történelmi mélyponton áll, a tavalyi év végén az államadósság GDP-arányosan 37,8 százalékot tett ki, az államháztartás hiánya pedig a GDP 2,41 százalékára rúgott. Júliusban a fogyasztói árak 1,4 százalékkal emelkedtek éves szinten, szemben a tavaly júliusban mért - egyben éves mélypontot is jelentő - 0,8 százalékos csökkenéssel.

Románia továbbra is az unió egyik legszegényebb országa: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 59 százalékára rúgott tavaly, amivel az utolsó előtti helyre került, holtversenyben Horvátországgal. Az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján Bulgária és Horvátország mögött a harmadik legrosszabb eredményt érte el az uniós átlag 63 százalékával, csakúgy mint Magyarország.

HOZZÁSZÓLÁSOK