Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bukaresti kormány - az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal egyetértésben - a hónap elején közölte, hogy egyformán 2,2 százalékos GDP növekedéssel számol 2013-ban és jövőre is. Az év folyamán az eredeti 1,6 százalékról több lépcsőben felfelé módosították a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzést, kiemelkedő mezőgazdasági teljesítményre számítva.

Az INS első becslése szerint 2013 harmadik negyedévében a román GDP 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mind a nyers, mind a szezonális hatásoktól megtisztított értékek szerint. Az INS december 4-ére ígéri a román GDP első kilenc havi előzetes adatait.

A cseh gazdaság csalódást okozott

A várakozásokkal ellentétben csökkent a cseh gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben. A Cseh Statisztikai Hivatal (CTÚ) gyorsbecslése szerint a harmadik negyedévben a második negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és a naptárhatással korrigált megtisztított adat szerint. Elemzők korábban 0,5 százalékos növekedést prognosztizáltak a harmadik negyedévre.

Éves összehasonlításban a visszaesés 1,6 százalékos volt a harmadik negyedévben. Az első három negyedévben a GDP 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A második negyedévben a cseh gazdaság kikerült a recesszióból, és az első negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett. Ezt megelőzően hat negyedéven keresztül a GDP csökkent. A statisztikai hivatal elemzése szerint a gazdasági visszaesésnek két fő oka van: csökkentek a beruházások, valamint a behozatal értéke meghaladta a kivitelét.