A románok jól teljesítenek - A csehek kevésbé

Az elemzők által vártnál gyorsabb ütemben, 1,6 százalékkal nőtt a román bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, így az első kilenc havi növekedés eléri a 2,7 százalékot a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva - közölte a román országos statisztikai intézet (INS). A cseh statisztikai hivatal viszont a gazdaság zsugorodásáról tudott beszámolni: a hivatal szerint a harmadik negyedévben a második negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent a GDP.
MTI-Eco, 2013. november 14. csütörtök, 12:53
Fotó: Napi.hu

A bukaresti kormány - az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal egyetértésben - a hónap elején közölte, hogy egyformán 2,2 százalékos GDP növekedéssel számol 2013-ban és jövőre is. Az év folyamán az eredeti 1,6 százalékról több lépcsőben felfelé módosították a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzést, kiemelkedő mezőgazdasági teljesítményre számítva.

Az INS első becslése szerint 2013 harmadik negyedévében a román GDP 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, mind a nyers, mind a szezonális hatásoktól megtisztított értékek szerint. Az INS december 4-ére ígéri a román GDP első kilenc havi előzetes adatait.

A cseh gazdaság csalódást okozott

A várakozásokkal ellentétben csökkent a cseh gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben. A Cseh Statisztikai Hivatal (CTÚ) gyorsbecslése szerint a harmadik negyedévben a második negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a szezonálisan és a naptárhatással korrigált megtisztított adat szerint. Elemzők korábban 0,5 százalékos növekedést prognosztizáltak a harmadik negyedévre.

Éves összehasonlításban a visszaesés 1,6 százalékos volt a harmadik negyedévben. Az első három negyedévben a GDP 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A második negyedévben a cseh gazdaság kikerült a recesszióból, és az első negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedett. Ezt megelőzően hat negyedéven keresztül a GDP csökkent. A statisztikai hivatal elemzése szerint a gazdasági visszaesésnek két fő oka van: csökkentek a beruházások, valamint a behozatal értéke meghaladta a kivitelét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi, 2013.11.14 13:08

Csehek, Franciák, Japán megelózve!

Dübörgééés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Antiifreemaison, 2013.11.14 13:05

Remélem az erdélyi magyarok is érzékelnek valamit ebből...,bár az orvosok nettó bére kb 100 000 ft ... a tanároké 80 000 ft .....,nálunk ez dupla ,a nyugdíj átlagosan 60 000 ft ,nálunk 100 000 ft....,úgyhogy van hova sietni móclandnak ,nem???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html