Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Román nemzeti filmgyártási központ új büdzséből finanszírozza a helyben készülő filmeket. A szervezet a következő időszakban 20 millió lejt (csaknem 4,5 millió euró) oszt szét az arra érdemesnek tartott filmkészítők között - írta a romania-insider hírportál.

A támogatás érdekessége, hogy a forrás csaknem felét, 10,8 millió lej (731,4 millió forint) sci-fi filmekre fordítják, ami lehetővé teszi, hogy legalább a filmvásznon előbb eljussanak a Marsra, mint az ezzel kacérkodó, félbolond amerikai üzletemberek.

Négymillió lejt kapnak az elsőfilmesek, két-kétmilliót pedig a dokumentum- és a rajzfilmek készítői. A rövidfilmeseknek egymillió marad. A legnagyobb támogatásra az akciófilmek számíthatnak - ilyeneket is gyártanak Romániában -, valamivel kevesebbet kaphatnak a hagyományos játékfilmek.

A filmközpont meglehetősen erős tempót diktál: a filmek készítőinek már október 20-áig be kell nyújtaniuk támogatási igényeiket és a szervezet már december 15-én ki is hirdeti, kinek, mennyi pénzt ad.

Luxemburg nyomában Románia

Romániában és Luxemburgban bővült a leggyorsabban a kiskereskedelem a nyár utolsó hónapjában - derült ki az EU hivatalos adataiból. Az előbbi országban az egy évvel korábbihoz képest 11,7 százalékkal nőtt a kiskerforgalom, míg az utóbbiban 12,6 százalékos volt a növekedés. Eközben uniós szinten csupán 2,1 százalékkal, az eurózónában pedig 0,6 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye.