A románok még jobban előzik a magyarokat

A román GDP 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyihoz mérten, így az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben - közölte kedden a román országos statisztikai intézet azt követően, hogy korábban enyhén lassúbb növekedésről számolt be.
Domokos László, 2017. október 10. kedd, 11:58
Fotó: Shutterstock

A statisztikai intézet augusztus közepén éves összevetésben 5,9 százalékos második negyedéves GDP-bővülésről számolt be, az első fél évre vonatkozóan pedig 5,8 százalékos GDP-növekedést jelzett. (A magyar GDP 3,2 százalékkal nőtt a mások negyedévben, míg a féléves dinamika 3,6 százalék volt.)

A most közölt adatok szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a GDP 5,9 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, az első fél éves GDP-bővülés pedig 5,8 százalék volt - írta az MTI.

Negyedéves összevetés szerint is enyhén nagyobb volt a növekedés, hiszen a GDP 1,7 százalékkal bővült a második negyedévben az első három hónaphoz mérten a korábban közölt 1,6 százalék helyett.

A román kormány az idén 5,6 százalékos gazdasági növekedést remél, miután augusztusban megemelte a korábban közölt 5,2 százalékos várakozást. A növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK