Barack Obama csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok csatlakozik az Európai Unióhoz abban, hogy új, a pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő szankciókat vezet be Oroszország ellen azért, mert augusztusban csapatokat vezényelt Kelet-Ukrajnába.

Washington előzőleg július 17-én szigorította és bővítette ki az Oroszország elleni szankciókat. Akkor az volt az újdonság, hogy míg korábban Washington jobbára csak magánszemélyeket és cégeket sújtott Moszkva ukrajnai politikája miatt, az újabb büntetőintézkedések már egész gazdasági szektorokat érintett. Az akkori intézkedés kiterjedt az energia- és fegyveriparra, tovább több bankra, így a Banka Moszkvira, a Gazprombankra, a Roszszelhozbankra, a Vnyesekonombankra és a VTB bankra.

A pénteken ismertetett amerikai lépés tovább szigorította a bankok elleni szankciókat és a listára felkerült a Sberbank is. Ez kizárólag csak az oroszországi Sberbankra vonatkozik, a pénzintézet legfeljebb 30 napra vehet fel hitelt külföldön, csakúgy, mint a szankciós listán szereplő többi bank is.

German Gref, a Sberbank vezetője az amerikai bejelentés után nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy megemelik a devizabetétek utáni kamatot.

Pénteken tovább szigorította Washington a szankciókat az orosz olajcégekkel szemben is. Mostantól nem lehet a Gazprom Nyeftynek, a Lukoilnak, Szurgutnyeftyegaznak és a Rosznyeftynek eladni mélytengeri és sarkköri olajkutatáshoz szükséges termékeket, szolgáltatásokat és technológiákat. Ezen felül a Gazprom Nyefty és a Transznyefty esetében Washington megszigorította a külföldi finanszírozás feltételeit.

Az új szankciós listára felkerült továbbá a Rosztyeh orosz állami fegyvergyártó vállalat is.