Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyórás megbeszélésről hétfő estig hivatalosan egyik fél sem közölt részleteket, de a Downing Street szóvivője a tárgyalás előtt annyit felfedett, hogy a skóciai függetlenség kérdése nem szerepelt a találkozó napirendjén.

Theresa May a megbeszélés előtt mondott beszédében kijelentette: ha az Egyesült Királyság nemzetei - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - összefognak, és együtt törekszenek kitűzött céljaik elérésére, akkor a brit unió "feltartóztathatatlan erőt" képvisel. A brit kormányfő hozzátette: még fontosabbá válik a brit nemzetek uniójának ereje és stabilitása, amikor az ország elhagyja az EU-t, és új szerepet alakít ki magának a világban.

Nicola Sturgeon azonban a minap már bejelentette, hogy felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges előkészítő lépések megtételére.

Az edinburghi törvényhozás várhatóan kedden megszavazza az indítványt, jóllehet ez még korántsem jelenti az újabb referendum tényleges kiírását.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, de országos átlagban így is a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe.

Sturgeon a népszavazás óta több nyilatkozatában is közölte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Theresa May azonban nemrégiben tett nyilatkozatában kijelentette: "nincs most itt az ideje" az újabb referendumnak, mivel jelenleg minden energiát az Európai Unióval folytatandó tárgyalássorozatra kell összpontosítani. May szerint ha ezzel egy időben a skóciai népszavazással is foglalkozni kellene, az rontaná az esélyeit egy olyan megállapodás elérésének az EU-val, amely Skócia számára is kedvező.

A brit miniszterelnök szerdán aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.