A spanyolok többsége szerint elkerülhetetlen a külső segítség

A spanyolok többsége egy felmérés szerint elkerülhetetlennek tartja, hogy Madrid az euróövezeti mentőalapok segítségére kényszerüljön, a kutatás alapján a megkérdezettek ötöde pedig visszatérne a pezetához.
MTI-Eco, 2012. szeptember 10. hétfő, 09:01
Fotó: Napi.hu

A Metroscopia közvélemény-kutató vasárnap közzétett felmérése szerint a válaszadók 72 százaléka vélekedett úgy, hogy az ibériai ország külső segítségre szorul a gazdasági válság miatt. Augusztusban még 10 százalékkal alacsonyabb volt ez az arány.

Szakértők közül is többen gondolják úgy, hogy mindössze idő kérdése, hogy Spanyolország mikor szorul további segítségre. Hírek szerint még a héten megvitatják az ehhez szükséges a feltételeket. Vasárnap ugyanakkor olyan szakértői vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint Madridnak "egyelőre nem sürgős", hogy segélyt kapjon. A spanyol bankszektor nemrégiben kapott tetemes támogatást.

A dél-európai ország gazdasága tavaly év végén süllyedt recesszióba, az munkanélküliség jelenleg 20 százalék feletti. A terebélyesedő válság miatt a szavazók egyre türelmetlenebbek Mariano Rajoy konzervatív kormányfővel szemben, a kutatás szerint 73 százalék úgy véli, hogy a miniszterelnök nem végez jó munkát.

Az euróban azonban még mindig hisznek a spanyolok: "csak" a megkérdezettek ötöde gondolja azt, hogy a közös valuta helyett Spanyolországnak vissza kellene térnie a pezetához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.09.10 11:35

Majd akkor lesz segítség, ha tartjátok a hiánycélt. Szeretném létni a strukturális átalakításokat, szociális kiadások csökkentését. Adóemelést.
Tudjátok, csak atokat amiket "ajánlani" szokott az IMF. Semmiképp követelni, csak akkor kell teljesítenetek, ha segítséget akartok, mert sajnos a 9% hiány a 6% cél helyett nem elfogadható. Van 2 évetek hogy 3% alé csökkentsétek a hiány, vagy lehet takarodni az eurozónából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html