A Metroscopia közvélemény-kutató vasárnap közzétett felmérése szerint a válaszadók 72 százaléka vélekedett úgy, hogy az ibériai ország külső segítségre szorul a gazdasági válság miatt. Augusztusban még 10 százalékkal alacsonyabb volt ez az arány.

Szakértők közül is többen gondolják úgy, hogy mindössze idő kérdése, hogy Spanyolország mikor szorul további segítségre. Hírek szerint még a héten megvitatják az ehhez szükséges a feltételeket. Vasárnap ugyanakkor olyan szakértői vélemények is napvilágot láttak, amelyek szerint Madridnak "egyelőre nem sürgős", hogy segélyt kapjon. A spanyol bankszektor nemrégiben kapott tetemes támogatást.

A dél-európai ország gazdasága tavaly év végén süllyedt recesszióba, az munkanélküliség jelenleg 20 százalék feletti. A terebélyesedő válság miatt a szavazók egyre türelmetlenebbek Mariano Rajoy konzervatív kormányfővel szemben, a kutatás szerint 73 százalék úgy véli, hogy a miniszterelnök nem végez jó munkát.

Az euróban azonban még mindig hisznek a spanyolok: "csak" a megkérdezettek ötöde gondolja azt, hogy a közös valuta helyett Spanyolországnak vissza kellene térnie a pezetához.