Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mára már a 2000 milliárd forintot súrolhatja az az összeg, amit 2011 óta a költségvetésből létesítményekre, szakmai többletfeladatok támogatására, egyedi kiutalásként, segítségként vagy a tao-támogatások révén áramoltatott a kormány a különböző sportágakba - derül ki az mfor.hu háttérelemzéséből. Bár sok sportcélú kiadás vitathatatlanul szükséges volt, úgy tűnik, az oktatás és az egészségügy látja kárát a sport előnyben részesítésének.

A sportra fordított kiadások a taóval együtt 7 év alatt (2011 és 2018 között) a 4,5-szeresére emelkedtek (450 százalékos növekedés), miközben az egészségügyre szánt kiadások csupán 39, az oktatásra szántak pedig 30 százalékkal emelkedtek.

Az időszak kezdetén, 2011-ben még nem volt olyan részterület az oktatásban, ahova a sportnál kevesebb pénz jutott volna, 2018-ra azonban fordult a helyzet. taóval együtt 455 milliárd forintot költött el a kormány a sporttal összefüggésben, miközben iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra 252,7 milliárdot középfokú oktatásra pedig 261,3 milliárd forintot.

Az egészségügyben is megfigyelhető hasonló átrendeződés: 2011-ben még majdnem ugyanannyit kötött a kormány sportra, mint háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra, és több jutott rendelői, orvosi, fogorvosi ellátásra. Tavaly azonban már háttérbe szorultak ezek az egészségügyi területek. A sport 455 milliárdos tényleges forrásigényével szemben háziorvosi és gyermekorvosi szolgálatra 152 milliárd forintot, rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra 83,5 milliárdot fordítottak. A legkevesebb forrás a közegészségügyi tevékenységekre is szolgáltatásokra jutott tavaly, mindössze 40 milliárd forint, ami 8 milliárddal több a 2011-es kiadásnál.