BUX
39684

A stabil szabályozáson múlik az energetikai finanszírozás

Optimista kilátások mellett az első számú feladat a kockázatminimalizálás az európai energetikai projektfinanszírozásban − állapítja meg a KPMG elemzése.

NAPI, 2011. augusztus 22. hétfő, 10:30

A legtöbb európai bank optimista kilátásokkal tekint az energetikai projektek finanszírozására, a következő évben folyamatos növekedésre számítanak a pénzintézetek, amelyek szerint a saját oldalukon nincsenek likviditási problémák − derül ki a KPMG Power Sector Development in Europe − Lenders' Perspective 2011 című nemzetközi tanulmányából. A pénzügyi forrásokhoz való hozzájutás érdekében a  villamosenergia-szektor projektfejlesztőinek − ideértve az állami  tulajdonban lévő közüzemeket is − kellő körültekintéssel kell  elkészíteniük projektterveiket. A fejlesztőket érintő egyik legnehezebben leküzdhető akadálynak a hosszú távú villamosenergia-átvételi megállapodások biztosítása látszik a bankok tapasztalatai szerint. A megkérdezett pénzintézetek emellett kiemelték, a sikeres projektfinanszírozás és a célországok kiválasztásának kulcskérdése a stabil szabályozási környezet. Mindezzel kapcsolatban a tervezett és jól kommunikált jogszabályváltozások mellett a visszamenőleges hatály elkerülését hangsúlyozza a tanulmány, ez a néhány európai országban az elmúlt évben tapasztalt eljárás ugyanis mind az egyes fejlesztések, mind a teljes piaci bizalom szempontjából hatalmas károkat okozhat.

 

Szükséges az állami támogatás

A banki interjúkból kiderül, az új technológiák, illetve az ezer megawatt beépített kapacitás feletti nagyprojektek beruházásai (mind a víz-, mind a nukleáris energia területén) elképzelhetetlenek állami támogatás nélkül, az ezekhez kapcsolódó kockázatokat ugyanis a hitelezők másképp nem vállalják fel. A kormányok részvétele ugyanakkor nem jelent feltétlenül direkt anyagi ráfordítást, sok esetben hitelgaranciákkal, illetve átlátható szabályozással is csökkenthetők a kockázatok.

 

Kétezer milliárd euróra lehet szükség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslése szerint az Európában szükséges befektetések elérhetik az 1900 milliárd eurót, a teljes beruházási összegből pedig legalább 60 százalékot a hitelintézetek biztosítanak majd. Az európai energetika tőkebefektetés-igénye elsősorban a fogyasztás növekedéséből, a termelőegységek elavulásából, illetve a szektor szén-dioxid-kibocsátását csökkentő törekvésekből adódik. Az Economist Intelligence Unit prognózisa szerint a kontinens energiafogyasztása 2025-ig 23 százalékkal emelkedhet, ami évi 1,4 százalékos bővülést jelent. A növekedést a közép-kelet-európai régió vezeti, amely összességében 36 (évi átlagban 2,1) százalékos emelkedésre számíthat, szemben a nyugati régiók 21 (évi 1,3) százalékos értékével. A KPMG becslése szerint emellett 2025-ig 267 gigawattóra energiatermelő kapacitás cseréje válik szükségessé. Az európai rendszerirányítókat tömörítő ENTSO szcenáriói az európai termelőkapacitás 128 és 355 gigawatt közötti bővülésével számolnak a vizsgált időszakban. Mindezek azt jelentik, hogy a következő másfél évtizedben az európai energetika összességében 700 és 1000 milliárd euró közötti befektetést igényel.

 

Ismerni kell a kockázatokat

A növekvő villamosenergia-igények kielégítése, valamint az egyre  szigorúbb környezetvédelmi normáknak való megfelelés érdekében a kontinens villamosenergia-piacán a szakértői becslések szerint mintegy 1900 milliárd euró összegű beruházási igény prognosztizálható az  elkövetkező 25 évben. A pénzügyi szektor szerint számos szükségszerű,  komplex energetikai projekt finanszírozása biztosítható lesz, azonban a  KPMG szakértői úgy vélik, ez kizárólag akkor biztosított, ha a  projektfejlesztő pontosan megjelöli a kockázati tényezőket, illetve azok számát és mértékét a minimálisra csökkenti. A becslések szerint közel ezermilliárd eurós pénzügyi alap létrehozására  lenne szükség ahhoz, hogy több mint 600 gigawatt új termelőkapacitás  létesülhessen Európában a következő 15 évben. Ennek az összegnek mintegy  24 százaléka a szélturbinarendszerekhez, 18 százaléka pedig a  napenergia-fejlesztésekhez szükséges. Emellett jelentős új termelési  kapacitások létrehozása indokolt a hagyományos termelési formák  területén is, ideértve a szén-, gáz-, víz- és nukleárisenergia-termelést.

 

Az energetikai projektek finanszírozása az elmúlt öt évben folyamatos pozitív tendenciákat mutatott Európában, mind értékben, mind a tranzakciók számában, a válságidőszak rövid távú hatásai is elsősorban a kelet-közép-európai régiót érintették. A szektor a KPMG szerint a jövőben is vonzó terület lehet a befektetők számára, főként a termelőkapacitások bővítési igénye következtében. Tavaly összesen 16,4 milliárd euró értékben zárultak le ügyletek, 92 százalékban Nyugat-Európában. Annak ellenére, hogy a befektetők az utóbbi években a megújuló energia felé fordultak, a jövőben is a hagyományos áramtermelési technológiák jelentik majd az európai energiamix alapját − teszi hozzá az elemzés.