A svájci frank csak a kezdet volt? - durvul a devizaháború

A szakértők azt találgatják, indítanak-e újabb támadást a dán korona ellen a devizapiaci befektetők, és ha igen, képes lesz-e ellenállni a rohamnak az észak-európai ország jegybankja.
Napi.hu, 2015. február 6. péntek, 13:41
Fotó: Reuters

Miközben a magyar nép örömmel láthatja, hogy a forint erősödik, a dán jegybank kénytelen egyre durvább eszközöket bevetni a korona felértékelődésének megelőzése érdekében - írja a CNBC. A legutolsó intézkedést csütörtökön jelentették be: a Nationalbanken mínusz 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra vitte le betéti kamatát, azaz ekkora díjat szed a kereskedelmi bankoktól, ha nála helyezik el pénzüket betétben.

Ezt megelőzően lemondták az esedékes állampapír-kibocsátást, miután az ország 2015-ös devizaszükséglete már a spájzban van. Minden szokásos eszközt bevetnek az euró/korona árfolyam védelme érdekében - magyarázza Kamal Sharma, a Bank of America Merrill Lynch devizastratégája. Tovább fogják folytatni a devizapiaci adásvételeket és jó eséllyel újabb kamatvágásokra is elszánják magukat. A kockázatok kevéssé fogják visszatartani a jegybank döntéshozóit.

Hasonlóságok

Egyelőre az a nagy helyzet, hogy egyre több olyan spekulációs üzletet kötnek a befektetők, amelyek arra játszanak, hogy a korona rögzített árfolyama elesik. A pénz egy része a dán tőzsdére áramlik. Főként az országra koncentráló befektetési alapok és nyílt végű befektetési alapok tolják be a pénzüket a piacra. Az elmúlt hat hétben 230 millió dollár friss tőke folyt be a tőzsdére - derült ki a Jefferies befektetési bank adataiból.

Az elemzők hasonlóságot látnak a dán helyzet az 1990-es évek végén kibontakozott thaiföldi spekulációs roham között. Az utóbbi robbantotta ki az ázsiai valutaválságot - hasonlóan ahhoz, ahogy az amerikai Lehman Brothers csődje 2008 szeptemberében lefagyasztotta a hitelpiacot, s ezzel durván elmélyítette a pénzügyi válságot. Dánia vállalta, hogy a 7,46038 korona/eurós árfolyam körüli 2,25 százalékos sávban tartják az árfolyamot, a valóságban azonban csupán 0,5 százalék a mozgástér, miközben az euró 2014 eleje óta 17 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Különbségek

Van néhány jelentős különbség a közel húsz évvel ezelőtti thaiföldi spekuláció és a mostani között. A bahtra leértékelési nyomás nehezedett, amely ellen sokkal nehezebb harcolni, mint az erősödés ellen. A thai jegybank a csata végére elvesztette külföldi devizatartalékait, míg Dániában egyre magasabbra hágnak az eurókészletek, miközben rendületlenül nyomtatják és szórják a gazdaságba a koronát.

Lars Rohde, a dán jegybank elnöke azt mondta a CNBC-nek, hogy készek korlátlanul védeni a hazai valuta rögzített árfolyamát. Az üzenet világos: tartsátok távol magatokat a koronától, minden ebben jegyzett eszközt rossz befektetéssé teszünk. Az ország tízéves államkötvényének hozama visszhangozza ezt a fenyegetést, hiszen mindössze 0,24 százalék. Ennél csak a hasonló svájci papírok fialnak kevesebbet, 0,10 százalékot.

Menekülővaluták

A bankelnök fenyegetésének betartását segíti, hogy jelenleg nem kell tartaniuk pénznyomtatás szokásos hátulütőjétől, az infláció megugrásától. Gondot az okozhat, hogy a túlzott pénzkiáramlás visszafogásának érdekében kénytelenek lehetnek sterilizálni a kereskedelmi bankok kezében lévő forrásokat, azaz növelhetik a tartalékkövetelményeket. Ezzel kitaszíthatják a bankhiteleket a piacról.

A Nationalbanken, akárcsak svájci társa attól tart, hogy az európai gazdaság gyengélkedése, a görög politikai helyzetből fakadó bizonytalanság, az Európai Központi Bank monetáris enyhítése olyan gazdasági környezetet teremt, amelyben a befektetők tovább hajszolják biztonságos menedéket kínáló eszközöket. Ezek között előkelő helyen szerepel a korona és a frank.

Más különbségek

A védekezés nyomán a külföldi devizatartalékok a hazai valutában számolva januárban 106 millió koronával, 564,1 milliárd koronára ugrottak. Idegesítő összehasonlítás lehet, hogy 2008 novemberében a pénzügyi válság legrosszabb hónapjában csak 40 milliárd koronával bővült a tartalék, 2012-ben, a görög adósságválság legsúlyosabb időszakában pedig csak 20 milliárdos növekedést tapasztaltak.

Ez arra utal, hogy a korona rögzített árfolyama a frank árfolyamgátjának sorsára juthat, ám nem árt figyelembe venni néhány nagy különbséget Dánia és Svájc között. A külföldi devizatartalékok az árfolyamkorlát elesésekor elérték a svájci GDP 80 százalékát, míg Dánia esetén csak 30 százalék ez az arány. További különbség, hogy a rögzített koronaárfolyam 30 éve áll, és az euró előtt a német márkához kötötték a korona értékét.

Muníció

Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy nagyon megbízható, kipróbált jegybanki viselkedéssel állunk szemben. A rögzített átváltás biztosítja Dánia kvázi eurózónatagságát - a dán külkereskedelem hatvan százalékát a közös európai valutát használó országokkal bonyolítja le.

Ráadásul van még muníció a Natonalbanken lőszerraktárában. Az államkötvények kibocsátását felfoghatjuk egyfajta dán monetáris enyhítésnek (ami gyengíti a hazai valutát) - fejtegette Rohde a CNBC-nek. Általában az szokott történni, hogy a kormányok állampapírokat bocsátanak ki, amelyeket a jegybankok felvásárolnak (hogy forráshoz juttassák a költségvetést). Dániában egyszerűen felfüggesztették az államkötvények kibocsátását, mert megvan a szükséges forrás a központi bank trezorjaiban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.02.06 16:52

az eur 2014 ben több,mint 16%ot gyengült a dollárhoz, és vele együtt a világ legtöbb devizájához képest.

a chf most csak korrigált , az usd-hez és a v ilág pénzeihez képest kb ugyannyi az árfolyama ma, mint egy éve volt.

a dánok és svájc exportjában jelentős hányadot képvisel az európán kívüli térség is , tehát nekik nem az eurhoz, hanem egy eur-usd kosárhoz lenne célszerű kötni a pénzüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.06 16:05

@tamas970:

Tudom, akkor lesz ok az örömre, ha tévedésből bemegy 300 alá, és mondjuk lemegy egészen 270-ig... akkor lesz ám emlegetve Orbán Viktor és a többi Fideszes édesanyja a forintosítás miatt :)

Jól ki van ez találva, már megmentették a deviza hiteleseket, most visszaerősítik a forintot oda ahova kell...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2015.02.06 15:53

@Telemachus_Rhade: Ugyan, semmiség:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.06 15:17

@tamas970:

A forint terén azt kell, hogy mondjam, hogy egy kicsit összekapta magát, már csak 50 ftot kell erősödnie :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2015.02.06 14:46

Egy érdekes kérdés: a forintot nem akarják véletlen megtaláni az erősödésre spekulálók? Nem esne rosszul az országnak az összes devizaadósság kitakarítása az "túl erős forint elleni harc" folyamán :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html