A svájci szakszervezetek 22 frankra (5500 forint) emelnék a minimális órabért és erre egyre nagyobb az esélyük is. Vasárnap ugyanis összegyűjtötték a népszavazás kiírásához szükséges aláírás-mennyiséget. Egy referendum kiírásához 100 ezer aláíás kell, jelenleg pedig már 121 ezer is megvan - mondta a Svájci Szakszervezetek Szövetsége (SGB) szóvivője.

Ha a svájciak megszavazzák a 22 frankos minimális órabért, az a 42 órás munkahetet alapul véve, négyezer frank havi bruttó jövedelmet jelentene. Ez bőven meghaladja a szomszédos államokban érvényes minimálbéreket. Franciaországban például 9 eurós (2700 forint) órabér van érvényben, Németországban ugyan nincs általános alsó bérhatár megállapítva, de a szakszervezetek legalább 8,50 eurós órabért követelnek.

Az SGB szerint minden tizedik svájci munkavállaló profitálna a minimális órabér bevezetéséből; ma közel 400 ezer ember órabére kevesebb mint 22 frank, mindenekelőtt a takarítók, a textil- és óraipar alkalmazottai, valamint a kiskereskedelemben dolgozók tartoznak Svájcban a rosszul fizetettek közé.

Amennyiben megvalósul a szakszervezeti követelés, az nem érint majd mindenkit. A diákok, gyakornokok, családi vállalkozók valamint az önkéntes munkát végzők is kimaradnak belőle.