BUX
37350

A számítógép-gyártás szárnyalt, a légiipar zuhant

Decemberben számítástechnikai ágazatnak köszönhetően nőttek az USA-ban a tartós javak iránti megrendelések, a légiipar azonban komoly zuhanásról számolt be.

Ádám Viktor, 2005. január 27. csütörtök, 14:53

A tartós javakra felvett megrendelések állománya decemberben 0,6 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, ami körülbelül megfelelt a várakozásoknak. A novemberi adatot 1,4 százalékról 1,8-re korrigálták, így az év egészében 10,9 százalékos bővülés következett be. A nem hadiipari megrendelések szintén a vártnál gyorsabban, 1,2 százalékkal emelkedtek.

A szállítási eszközöket nem számítva 2,1 százalékos növekedés történt a múlt év végén - ez az első bővülés szeptember óta, és az ütem jócskán felülmúlta a prognózisokat. E mögött az áll, hogy a hónapról-hónapra komoly ingadozást felmutató repülőgép-megrendelések nagyot estek decemberben: a polgári gépek esetén közel 17, a katonai repülőknél pedig több mint 32 százalékos zuhanás történt. (Az eurózónában pont fordítva történt, ott novemberben a francia repülőgépgyártás miatt lódult meg váratlanul az új ipari megrendelésállomány.) Lendületes, 6 százalék feletti növekedés történt viszont a számítógépek és az elektronikus termékek kategóriájában.