A szenátus is rábólintott Bernanke utódjára

Az amerikai szenátus magyar idő szerint kedd hajnalban 56:26 arányban megszavazta Janet Yellen kinevezését a Federal Reseve (Fed) élére.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. január 7. kedd, 07:54
Fotó: Napi.hu

A szavazásról a nagy hideg miatt több szenátor is hiányzott. A jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő a százéves jegybank élén. A kormányzótanács elnöki posztján január 31-én vátja Ben Bernankét.

Barack Obama elnök a várakozások szerint Stanley Fischert, a Bank of Israel volt elnökét jelöli majd a Fed megüresedő alelnöki posztjára. Az amerikai elnöknek be kell majd töltenie a kormányzótanács két további megüresedett helyét is.

Obama örül jelöltje sikerének

Obama hétfő este nyilatkozatban üdvözölte az új Fed-elnök kétpárti szenátusi megerősítését. Az elnök szerint Yellen az ország egyik legnagyobb tiszteletben álló közgazdásza, akinek személyében az amerikaiak olyan szenvedélyes pártfogóra lelnek, aki megérti, hogy a gazdaság- és pénzügypolitika végső célja az amerikai munkások és családjaik munka- és életkörülményeinek javítása. Az új Fed-elnök elkötelezettje a Fed kettős megbízatásának, az infláció kordában tartásának és egyúttal annak, hogy a munkanélküliség csökkentése és a munkahely-teremtés révén szembenézzen a legfontosabb gazdasági kihívással - írta az elnök.

Folytathatja Bernanke örökségét

Janet Yellen közgazdászi pályafutása során nagy hangsúlyt fektetett a munkanélküliség elleni küzdelemre és támogatta a Fed alacsony kamatláb- és kiterjedt kötvényvásárlási politikáját. A várakozások szerint elődje, Bernanke szellemiségével összhangban folytatja az irányítást. Rövid időn belül el kell döntenie azonban, hogyan építse le az utóbbi évek gazdaságélénkítő expanzív pénzügypolitikáját anélkül, hogy ezzel kárt okozna.

Summers lemaradt
Obama első számú választottja erre a posztra Lawrence H. Summers korábbi vezető elnöki tanácsadó volt, aki azonban szeptember 15-én visszalépett a jelöltségtől, mert konfliktusba keveredett több, a megerősítésében potenciálisan kulcsszerepet játszó demokrata szenátorral. Akkori hírek szerint a lehetséges jelöltek között felmerült még Donald L. Kohn volt Fed-alelnök és Timothy F. Geithner, az első Obama-kormány pénzügyminisztere is.

A Fed élén két négyéves ciklust eltöltött Bernanke egy olyan súlyos recesszióból segítette kijutni az amerikai gazdaságot, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa. Vezetése alatt a Fed nagy programokat dolgozott ki a 2008-ban kirobbant válság kezelésére: kölcsönt nyújtott a bankoknak a hitelpiac befagyását követően, a nullához közeli szintre csökkentette a rövid lejáratú hitelek kamatát, és miliárdos nagyságrendben vásárolt kötvényeket a hosszú lejáratú hitelkamatok alacsonyan tartása érdekében.

A piac számára hasznos lehet a szabályozás

Kötélből vannak az idegei
Korábbi tanártársa, Andrew Rose szerint szakmai felkészültsége alapján kitűnő jelölt a Fed élére. Rose visszahúzódó személyiségként jellemzi Yellent, aki tud nagyon szórakoztató is lenni. Szereti a jó bort és kiválóan főz. Specialitása a báránysült. Idegei kötélből vannak, amiről Rose az 1989-es San Franciscó-i földrengés idején győződött meg. A rengést együtt élték át egy épületben, amelyről azt hitték össze fog dőlni. Yellen ennek ellenére feltűnően nyugodtan viselkedett.

Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora volt. Tanított a London School of Economicson is. Férje, George A. Akerlof, ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitzcel és A. Michael Spence-szel együtt megkapta a szaktudomány Nobel-díját.

Berkeleyben Yellen a meanstreammel szemben bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Amiatt kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.

A leendő bankelnök egy évtizeddel ezelőtt az első közhivatalnokok között volt, akik figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak alkotta "buborék" kidurranhat. Bírálói szerint ugyanakkor a San Franciscó-i Fed elnökeként gyakorlati lépéseket nem tett a várható károk megelőzésére. A recessziót követően azonban felismerte, hogy a talpra állás lassú folyamat lesz, és hogy nem kell félni az inflációtól, aminek következtében még Bernankénél is aktívabban támogatta, hogy a Fed aktív szerepet vállaljon a gazdaságélénkítésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.07 11:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html