A szenátorok 85:12 arányban szavazták meg volt kollégájukat, aki sorrendben az ötödik vezetője lesz a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott szervezetnek. Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője 17 hírszerző szervezet munkáját felügyeli.

A 74 éves, jogász végzettségű Dan Coats megszavazása simán ment, a szenátusi meghallgatás során az őt faggató politikusok egyik legnagyobb gondja - a kongresszusi politikával foglalkozó The Hill című lap tudósításai szerint - az volt, hogy vajon Trump elnök és szűk tanácsadói köre megfelelő mértékben figyelembe veszi-e majd elemzéseit, tanácsait. Coats azzal nyugtatta meg a szenátorokat, hogy Donald

Trumppal hosszas megbeszélést folytatott várható szerepéről, s abban állapodtak meg, hogy ő lesz az elnök "legfőbb hírszerzési tanácsadója".

A legbefolyásosabb republikánus politikusok a szerdai voksolás előtt dicsérték Coats szenátort. Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke Coats intellektusát és ítélőképességét emelte ki, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője pedig a nemzetbiztonsági terület egyik vezető személyiségeként jellemezte a hírszerzés leendő csúcsvezetőjét. Az ellenzék részéről Mark Warner demokrata párti szenátor viszont azt hangsúlyozta: elvárja, hogy Coats a hírszerző közösség nevében "az igazságot mondja" Donald Trump elnöknek.

Dan Coats korábban két ízben is volt szenátor: 1989 és 1999, majd 2011 és 2016 között. 2001-től 2005-ig az Egyesült Államok németországi nagyköveteként szolgált.