A szigorról szólhat a magyar EU-elnökség

A költségvetési szigor lesz a magyar uniós elnökség sarokpontja - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium elnökségért felelős államtitkára külföldi újságíróknak.
NAPI, 2010. december 30. csütörtök, 08:55
Fotó:

A költségvetési és gazdaságpolitikai szigort a már létező európai uniós törvények alapján kell betartatni, el kell érni, hogy ezeket az eddigiekkel ellentétben komolyan vegyék a tagországok - idézi Győrit a Wall Street Journal.

Az államtitkár szerint a nagy költségvetési hiányok ellenére az uniós országoknak, illetve Horvátországnak fokoznia kell az észak-déli olaj- és gázvezetékek létrehozásával kapcsolatos egyeztetést, ami energiabiztonsági szempontból válhat fontossá.

A médiatörvény nyomán a nemzetközi szervezetektől és sajtótól kapott kritikákra reagálva az államtitkár megjegyezte, "a törvény elítélése előtt érdemes lenne elolvasni azt", ezért folyamatban van a törvény angolra fordítása.

Az euróról szólva Győri kijelentette: a mostani válság ellenére Magyarország - céldátum nélkül - továbbra is a valutablokk felé tart; a jelenlegi túlzottdeficit-eljárásból a fő államháztartási számok jó alakulásával törünk ki reményei szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK