Mindezt Peter Kazimír az új szlovák kormány pénzügyminisztere mondta el azt követően, hogy a költségvetés kilátásairól egyeztetett Robert Fico kormányfővel és a Szlovák Nemzeti Bank elnökével kedden.

A pénzügyi tárca előző vezetése által két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott - a közkiadások 2013 és 2015 közötti időszakára vonatkozó keretszámaival kapcsolatos - előrejelzései még ennél kisebb összeggel számoltak. Az akkori analízis úgy kalkulált, hogy az akkor még leendő szlovák kormánynak 1 milliárd 166 millió euró többletbevételt kell előteremtenie, vagy ugyanekkora összeget kell lefaragnia a 2013-as évre becsült költségvetési terveiből, ha tartani kívánja a költségvetési deficit EU által igényelt 2,9 százalékos célértékét.

"Ebbe nincs belefoglalva egy sem azokból a prioritásokból, amelyeket a programunk alapján meg akarnánk valósítani" - jelentette ki Peter Kazimír. Hozzátette: ideálisnak a másfél milliárd eurónyi konszolidációs csomagot tartaná, amelyben benne foglaltatna a megegyezés tárgyát képező prioritásokra elkülönített összeg is. Hozzáfűzte: a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt a másfél milliárdos összeg nagyobb részét nem a lefaragásokkal, hanem többletbevételek szerzésével kell majd megoldaniuk. Rámutatott: a költségvetési kiadások lefaragását érintő - egyébként már előkészített - kormányintézkedések csak később hozzák meg hatásukat.

Az EU-s szabályok betartása mellett a szlovák kormánynak 2013-ban 2,9 százalékra, 2014-ben 2,32 százalékra, 2015-ben pedig 1,68 százalékra kellene csökkentenie a deficitet.