Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már e hónaptól feloldhatják a korábban afrikai sertéspestissel fertőzött kelet-szlovákiai régiókban bevezetett korlátozásokat. A földművelésügyi tárca elküldte az ezzel kapcsolatos kérelmét az Európai Bizottságnak - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

"Reményeink szerint a korlátozásokat már e hónapban feloldják, ami az érintett régió tenyésztői számára azt jelenti, hogy hamarosan újra értékesíthetik a sertéseiket és az ezekből készült hústermékeket" - nyilatkozta Gabriela Matecná földművelésügyi miniszter, aki szerint azonban a gazdák részéről továbbra sem árt majd az óvatosság.

Az afrikai sertéspestis július végén jelent meg Szlovákiában. Eddig 11 esetben bukkantak rá a fertőzésre a háztáji tenyésztésben, 24 esetben pedig a vaddisznóknál. A szaktárca szerint a jó hír, hogy a háztáji állományban legutóbb augusztus 19-én találtak fertőzött állatot, azóta csak a vaddisznóknál mutattak ki fertőzést. A vaddisznók intenzív kilövése az elkövetkező időszakban is folytatódik, a környező országokban-köztük Magyarországon - ugyanis még mindig rendkívül elterjedt az afrikai sertéspestis.