A szlovákok nyúlhatják le az új régiós autógyárat

Egy elektromos törpeautókat gyártó kínai vállat keres telephelyet kelet-közép-európai gyártóbázisához. Szlovákiában már leányvállalatot is létrehoztak, de a meccs még nem lefutott.
Komócsin Sándor, 2017. november 18. szombat, 07:41
Fotó: Napi.hu

Szlovákia jó eséllyel pályázik egy újabb autóipari nagyberuházásra - írta a pozsonyi Új Szó. Ha sikerrel járna, akkor a keleti országrészben is megvethetné a lábát az ágazat.

Az elektromos törpeautókat gyártó kínai Zhi Dou Kelet-Közép-Európában is meg akarja kezdeni járművei gyártását. A hírt elsőként megszellőztető Hospodárske Noviny gazdasági napilap információi szerint a kínaiak 400 millió eurót szánnak új üzemekre és már 2020-ban meg akarják kezdeni a termelést.

Havonta nagyjából háromezer elektromos autó gyártását tervezik, amivel 500 embernek adhatnak munkát - nyilatkozta Branislav Kocper, a Volvóval egy csoportban levő Zhi Dou Slovensko ügyvezetője. Az új üzemben kétüléses, 30 kilowatt teljesítményű D2-es modelljüket gyártanák, amely egy feltöltéssel 260 kilométert képes megtenni.

Az üzemért Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Románia is csatázik Szlovákia mellett. Az esélyes régiók között szerepel Kelet-Szlovákia, ahol több jó hátteret kínáló ipari park található.

A 2011-ben alapított cégnek Kínában négy üzeme van, autói jelen vannak a környezetvédelemért lelkesedő autósoktól hemzsegő Hollandiában is. Dél-Koreában most építi üzemét. Egyik legnagyobb piacuk Olaszország.

A nyitókép forrása: Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2017.11.18 08:48

A Geelyre érdemes figyelni. Nyilván nem ez az 500 fős üzem miatt, de ez fontos referencia lehet. A Volvonak viszont valószínűleg szükség lesz a Göteborgi és a belga gyár mellé egy harmadik európai üzemre is.
Most Kínára koncentrál : 3 működő gyára (2 autó összeszerelő és egy motorgyár) mellé még 2 újabbat épít. Azután jön az USA, de 3-4 év múlva aktuális lesz az új európai üzem.
A vállalatcsoport jelenlegi márkái, a Zhi Dou, Geely és Kandi Kínában, a Volvo és a Lotus Európában, a Proton Ázsiában. Bevezetés alatt a Lynk&Co és a Polestar... Tavaly 27%-ot nőttek eladásai, az idén sztem megelőzi a Mazdát és a Mercedes és a BMW mögött a világ 15. legnagyobb autógyártója lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html