A szlovákoknak jobb a magánnyugdíj?

Szlovákiában is módosul a nyugdíjfolyósítás második és harmadik pillére: a második azért, hogy kiküszöböljék a Fico-kormány okozta torzulásokat, a harmadik pedig azért, mert az államkasszának többletbevételre van szüksége.
Sidó Zoltán, 2010. november 9. kedd, 09:30
Fotó:

A keddi Napi Gazdaság cikke

A közel 1,6 millió tagot számláló szlovákiai magánnyugdíjpénztárak mozgásterét újra kibővítik - írta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap. Jozef Mihál munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a változások 2011 tavaszától léphetnek életbe: ismételten kötelezővé tennék a pályakezdőknek a belépést a második nyugdíjpillérbe, továbbá részlegesen eltörölnék azt a korlátozást, hogy az alapoknak félévente mérleget kell vonniuk, s ha az adott hat hónapban veszteséget szenvedtek el, akkor a saját kasszájukból kell állniuk a hiányt.

Ennek következtében a szlovákiai nyugdíjpénztárak szélsőségesen konzervatív befektetési politikát kezdtek alkalmazni, ami viszont csupán minimális hozamot biztosított az ügyfeleknek. Mindegyik nyugdíjpénztár három nyugdíjalapot kezel: konzervatívat, kiegyensúlyozottat és progresszívet, ezek közül egynél megmaradna a szigorítás.

A munkaügyi minisztérium azt tervezi, hogy az ügyfelek egyszerre két nyugdíjalap között is megoszthassák portfóliójukat, ebből valószínűleg a konzervatív kötelező lesz. Különös, hogy éppen az utóbbi hozta eddig a legmagasabb hozamot, a hat nyugdíjpénztár közül öt (Aegon, CSOB, ING, Allianz, Generali) 2005-től mért átlagos évi hozama elérte vagy meghaladta a 3 százalékot.

Ami a nyugdíjrendszer harmadik pillérét illeti, a Radicová-kormány visszakozott, az eredeti tervéhez képest kevésbé lesznek szigorúak a törvénymódosítások. A kormány eddigi elképzeléseivel ellentétben ugyanis most úgy tűnik, a harmadik pillér nem lesz járulékköteles. A kabinet a költségvetési deficit csökkentésének érdekében akarta járulékkötelessé tenni a harmadik pillért, ám a tiltakozások hatására valószínűleg meghátrál, a munkaadók tehát továbbra is anélkül járulhatnak hozzá alkalmazottaik harmadik pillérbeli nyugdíj-takarékoskodásához, hogy az után járulékot kellene fizetniük - a járulékkötelezettség ellen néhány hete tiltakozó akció indult, több mint 180 ezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A kiegészítő nyugdíjkezelő társaságok szerint ha maradna a kormány eredeti elképzelése a harmadik pillér járulékkötelezettségéről, akkor az a takarékoskodási forma teljes megszűnéséhez vezetne. A harmadik pillér adókedvezménye (ennek felső határa évi 400 euró) viszont megszűnik, ettől a tervétől nem állt el a minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK