A szociáldemokraták nyertek Bécsben

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte meg 39,4 százalékkal a vasárnap tartott bécsi tartományi választást az előzetes végeredmények szerint, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyan csak a második lett, de az eddigi legjobb eredményét érte el Bécsben.
MTI, 2015. október 12. hétfő, 08:17
Fotó: MTI/AP

Az FPÖ 32,3, a Zöldek pártja 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe. A választási részvétel idén 74,4 százalékos volt, ez az arány az utóbbi 32 évben nem volt ilyen nagy. 2010-ben a szavazásra jogosultak 67,6 százaléka adta le voksát az osztrák fővárosban.

Az SPÖ a legutóbbi bécsi választáshoz képest 4,9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el. A mostani támogatottságuk csupán két tized százalékkal haladja meg a párt eddigi leggyengébb, 1996-os bécsi eredményét. Az FPÖ viszont 6,5 százalékkal több támogatót tudhat maga mögött, mint öt évvel ezelőtt.

Az osztrák kancellár, Werner Faymann SPÖ-elnök arról beszélt, hogy nagyszerű eredménye ez a pártnak, főleg akkor, amikor egész Európában bizonytalanság van és mindenhol nagy a munkanélküliség. Aláhúzta: az SPÖ mostani választási eredménye azt bizonyítja, hogy a "tisztességes viselkedés" kifizetődő.

Az ÖVP bécsi szervezetének támogatottsága ugyanakkor történelmi mélyponton van, az utóbbi hetven év leggyengébb eredménye a mostani. Az ÖVP bécsi népszerűsége már 2010-ben megtört, ekkor 14 százalékos eredményt ért el a párt, csaknem öt százalékkal rosszabbat, mint 2005-ben.

Az osztrák alkancellár, Reinhold Mitterlehner, az ÖVP elnöke szerint a listavezető leváltása csak "felületi kezelést" jelentene, teljesen új várospolitikára van szükség. A párt gyenge szereplésével kapcsolatban elmondta: a menekültválság elnyomta a helyi szinten fontos témákat, például a munkahelyteremtési vagy a városvezetési ügyekeket. Kitért arra is, hogy a választás két párt, a szociáldemokrata és a szabadságpárt küzdelméről szólt csupán.

A néppárt bécsi vezetője, Manfred Juraczka vasárnap este az előzetes végeredmény ismertetése után bejelentette visszavonulását, tervei szerint 2016 februárjában nem indul újra mostani tisztségért.

A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, ezek sokat már nem változtathatnak, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.

Az FPÖ eddigi legjobb bécsi választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor Jörg Haider vezette a pártot.

Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere 1994 óta vezeti a tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.12 12:21

A nácik, akiknek az 1933-19945 a szép idő - a barom hunorti, aki a szoviáédemokráciát a jakobimnusokkal azonosítja, ami természetes is, mert a felvilágosodás a nácik számára az ördög mag, a gondolkodás minden veszélyek veszélye ! -, most azonban nincs számukra hely.

Lassan kipusztulnak Bécsből is, ahogy kedvenc témáik lekerülnek a napirendről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.10.12 11:24

A szociáldemokraták szavazataiból kivonjuk a "Európa Bécsnél kezdődik tartotta a régi mondás, utána a Balkán".-t ,- no sikerült a hajrá, nagy volt a futkosás, sok kérdésre tanulságos válasz is került...,de hát ez csak egy játék, mert a szavazati jog az szavazati jog...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.10.12 10:50

Európa Bécsnél kezdődik tartotta a régi mondás, utána a Balkán.
Magyarország soha nem nézett szembe a múltjával, itt még a folyamatosságot is hangsúlyozza a kormányzat olyasmikkel és személyekkel akiket meg kéne tagadnia a mai Magyarországnak.
Hogyan lehet Tisza Istvánnak szobra a magyar Parlament előtt egy oly miniszterelnöknek aki nevét adta egy világháborúhoz?
A szocialisták, szociáldemokraták egyetlen világégésbe háborúba nem vitték bele az országot, viszont nem egy esetben a nemzet lelkiismerete voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnorti, 2015.10.12 09:14

..az irány jó , de a 70 éves jakobinus uralmat nehéz megdönteni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html