Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FPÖ 32,3, a Zöldek pártja 11,1, az Osztrák Néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot ért el. A NEOS liberális párt 6 százalékos eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe. A választási részvétel idén 74,4 százalékos volt, ez az arány az utóbbi 32 évben nem volt ilyen nagy. 2010-ben a szavazásra jogosultak 67,6 százaléka adta le voksát az osztrák fővárosban.

Az SPÖ a legutóbbi bécsi választáshoz képest 4,9 százalékponttal rosszabb eredményt ért el. A mostani támogatottságuk csupán két tized százalékkal haladja meg a párt eddigi leggyengébb, 1996-os bécsi eredményét. Az FPÖ viszont 6,5 százalékkal több támogatót tudhat maga mögött, mint öt évvel ezelőtt.

Az osztrák kancellár, Werner Faymann SPÖ-elnök arról beszélt, hogy nagyszerű eredménye ez a pártnak, főleg akkor, amikor egész Európában bizonytalanság van és mindenhol nagy a munkanélküliség. Aláhúzta: az SPÖ mostani választási eredménye azt bizonyítja, hogy a "tisztességes viselkedés" kifizetődő.

Az ÖVP bécsi szervezetének támogatottsága ugyanakkor történelmi mélyponton van, az utóbbi hetven év leggyengébb eredménye a mostani. Az ÖVP bécsi népszerűsége már 2010-ben megtört, ekkor 14 százalékos eredményt ért el a párt, csaknem öt százalékkal rosszabbat, mint 2005-ben.

Az osztrák alkancellár, Reinhold Mitterlehner, az ÖVP elnöke szerint a listavezető leváltása csak "felületi kezelést" jelentene, teljesen új várospolitikára van szükség. A párt gyenge szereplésével kapcsolatban elmondta: a menekültválság elnyomta a helyi szinten fontos témákat, például a munkahelyteremtési vagy a városvezetési ügyekeket. Kitért arra is, hogy a választás két párt, a szociáldemokrata és a szabadságpárt küzdelméről szólt csupán.

A néppárt bécsi vezetője, Manfred Juraczka vasárnap este az előzetes végeredmény ismertetése után bejelentette visszavonulását, tervei szerint 2016 februárjában nem indul újra mostani tisztségért.

A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, ezek sokat már nem változtathatnak, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.

Az FPÖ eddigi legjobb bécsi választási eredménye 27,9 százalék volt, ezt a támogatottságot 1996-ban érte el, ekkor Jörg Haider vezette a pártot.

Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere 1994 óta vezeti a tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban.