BUX
39138

A szolgáltatási szektor is erősített Európában

A feldolgozóipar után a szolgáltatási szektor is erősített az eurózónában, viszont továbbra is hatalmasak az országok közötti különbségek – derül ki a Markit januári beszerzési menedzserindexeiből. A Markit szerint az első negyedben 0,7-0,8 százalékos növekedésre lehet következtetni.

Kasnyik Márton, 2011. február 3. csütörtök, 10:52

A szolgáltatási szektor PMI-je a decemberi 54,2 pontról 55,9 pontra javult januárban az egész eurózónában, amivel a valutablokkban 57,0 pontra nőtt kompozit PMI a decemberi 55,5 pont után.

Az adatok részletei azonban nem oszlatják az eddigi kételyeket: továbbra is főleg Németország és Franciaország diktálja a növekedést, miközben az eurózóna perifériáján nehezen tudják tartani lépést.

Emellett az input-árindex továbbra is 70 pont felett van, ami az inflációs félelmeket szíthatja, a foglalkoztatottsági részindex pedig 52,5 pontról 52,1 pontra esett, tehát tovább mérséklődik a munkahelyteremtés üteme.

A Markit elemzője szerint a mostani adatok ugyanakkor remek, negyedéves alapon 0,7-0,8 százalékos növekedést valószínűsítenek az első negyedre.