BUX
36940

A szomszédban már választanak

Zajlik a voksolás Ukrajnában, a szavazók nemcsak új parlamentet, hanem új önkormányzatokat és polgármestereket is választanak.

Szabó Márta, 2006. március 26. vasárnap, 11:56

A parlamentbe jutáshoz az induló pártoknak, illetve a pártszövetséget alkotók mindegyikének a szavazatok 3 százalékát kell elérnie. Az előrejelzések szerint erre hat pártnak - az ellenzéki Régiók Pártjának, a Viktor Juscsenkót támogató "narancsszínű" Mi Ukrajnánk pártszövetségnek, a Julija Timosenko Tömbnek (BJuT), az Ukrajnai Szocialista Pártnak, a leköszönő parlament elnöke, Volodomir Litvin vezette Nemzeti Tömörülésnek és az Ukrajnai Kommunista Pártnak van reális esélye - írja az MTI. 


A BBC által idézett közvélemény-kutatások szerint a legtöbb parlamenti helyet a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja szerezheti meg, őt követi a Mi Ukrajnánk, majd Timosenko pártja következik. Valószínűleg egyik párt sem szerez többséget - állítják a tudósítók - ezért nagykoalíció jön létre.


Mint emlékezetes, 2004-ben a Moszkva-barát Viktor Janukovics nyilvánította magát az elnökválasztás győztesének, de az azt követően kirobbant "narancsszín forradalom" nyomán a Nyugat-barátnak tartott Viktor Juscsenko lett az államfő. A gazdaság lassulása és a korrupciós ügyek miatt azonban Juscsenko sokat vesztett népszerűségéből - ezen az sem segített, hogy tavaly ősszel megvált az egykori szövetségesének számító Julija Timosenko kormányfőtől - , a mostani választás viszont az elnöki posztot nem érinti.


A választásokon mintegy 3500 külföldi megfigyelő van jelen, közöttük több magyar is. Az első exit pollok a szavazóhelyiségek zárásakor, helyi idő szerint 22.00 órakor várhatók.