Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igen, politikailag ez a téma már nincs napirenden - jelentette ki a szlovák kormányfő a cseh televízió vasárnapi politikai vitaműsorában, a riporter kérdésére válaszolva. Emlékeztetett, hogy a kötelező kvóták témája már az Európai Tanács két legutóbbi ülésén sem volt napirenden. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a kötelező kvótákról hozott belügyminiszteri szintű uniós döntést eddig senki nem helyezte hatályon kívül.

Meggyőződésem, hogy a kvóták halottak - válaszolta ugyanerre a kérdésre Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Úgy vélte, hogy a kötelező kvótákról szóló határozat ma már csak adminisztratív probléma. Fico és Sobotka egybehangzóan azt is hangsúlyozta, hogy az EU vezető politikai testülete, az Európai Tanács a kötelező kvótákról soha nem hozott döntést. Nincs semmi értelme olyasmiről vitatkozni, amiben sosem fogunk tudni megegyezni - mondta Bohuslav Sobotka.

A pozsonyi EU-csúcstalálkozó informális fórum volt, amelynek nem volt célja konkrét ügyekben döntéseket hozni - hangsúlyozta Robert Fico, amikor a cseh műsorvezető azt firtatta, mit szól ahhoz, hogy az olasz és a magyar kormányfő is bírálatokat fogalmazott meg a csúcstalálkozó eredményével kapcsolatban.  A megismételt kérdésre adott válaszaiban Fico mindig csak Renzivel foglalkozott, akit nem egészen ért, de Orbán Viktor nyilatkozatát nem kommentálta.

Fico megismételte korábbi véleményét, miszerint a pozsonyi EU-csúcstalálkozó rendkívül fontos volt, és az eredmény megfelel a fórum iránti általános várakozásoknak. A csúcstalálkozó legfőbb üzenete az, hogy nem nyitunk meg olyan témákat, amelyek megosztanák a tagállamokat, és amelyekről előre tudjuk, hogy nem fogunk megegyezni.