Ewald Nowotny egy vasárnapi interjúban úgy vélte, hogy a tavalyi, éves összevetésben 3,5 százalékos GDP-csökkenést követően az idén már megindul a növekedés, amely azonban törékeny lesz, és nemcsak Ausztriában, hanem az egész euróövezetben. A 16 országból álló övezet gazdasága Nowotny szerint 0,8 százalékkal bővülhet 2010-ben.


Európa túljutott a válság legnehezebb szakaszán, de az idei év nem a nagy krízis utáni első év, hanem a válság harmadik éve lesz - fogalmazott Ewald Nowotny a közszolgálati ORF-nek.


A központi bank adatai szerint az osztrák gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, szemben a bank által várt 0,7 százalékkal.


A mostani adatok alapján idén január és március között negyedéves szinten 0,8 százalékos GDP-növekedés várható, jóval gyengébb a januárban valószínűsített 1,3 százaléknál.


Továbbra is erőteljes növekedést jeleznek az indikátorok, de könnyen megeshet, hogy az egyszeri ösztönző hatások múlásával számottevően lassul majd a kilábalás folyamata - mondta az osztrák központi bank elnöke.