A szupergazdagoknál kitört az aranyvásárlási láz

A világ leggazdagabb emberei a válság miatt rúdszám veszik az aranyat - de van aki már tonnában számol -, hogy kimenekítse vagyonát a bizonytalanná vált nemzetközi pénzügyi rendszerből - fejtette ki Genfben a Reuters által szervezett private banking konferencián a svájci UBS igazgatója.
MTI-Eco, 2010. október 4. hétfő, 19:10
Fotó:

Josef Stadler szerint a befektetők már nemcsak a nemesfémekkel foglalkozó befektetési alapok(ETF), illetve a határidős ügyeletek, vagy aranybányák papírjai iránt mutatnak nagy érdeklődést, hanem az aranyat a maga fizikai valóságában is nagy tételben vásárolják.

Az igazgató elmondta, hogy ők a maguk részéről azt ajánlják tehetős, nagyjából 40-50 millió dolláros vagyonnal rendelkező ügyfeleiknek, hogy vagyonuk 7-10 százalékát tartsák nemesfémekben, például aranyban, amelynek az ára már évek óta folyamatosan emelkedik, és legutóbb már 1317 dollár volt unciánként(31,1 gramm).

A folyamat egyszersmind önmagát erősíti, hiszen a magas ár vásárlásra sarkallja a befektetőket az elbizonytalanító világgazdasági helyzetben, további áremelkedést gerjesztve.

Ugyanakkor a bankárok arra is rámutattak a konferencián, hogy nem tanácsos túl nagy vagyont aranyban tartani, mert az aranynak nincs hozama, másrészt emelkedő kamatperiódusban nem versenyképes befektetői forma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.04 19:33

50 millió dollárnyi arany egy kb 40 cm x 40 cm x40 cm kockában fér el és 1200 kg körül van...
( csak ha valakinek aktuális a helykihasználás végett )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html