A krími tatárok vezetői, Musztafa Dzsemilev és Refat Csubarov szerint elfogadhatatlan, hogy az ukrán hatóságok lehetővé teszik áruik szállítását az oroszok által megszállt félszigetre, ezért meghirdették a közutak blokádját. Mint a varsói Money.pl idézte őket, a Krímben uralkodó rendszer rosszabb a szovjetnél, Kijev mégis árammal, vízzel és élelmiszerekkel látja el, amin jól keresnek az ukrán oligarchák és szimferopoli partnereik.

A Krímmel folytatott kereskedelem bevétele nem a kijevi költségvetést gazdagítja, egyenesen az oligarchák zsebében köt ki. Az oda szállított áruk sem csak a helyi lakosság életét könnyítik meg, jelentős részük a megszálló csapatok ellátását szolgálja, sőt átcsomagolják és továbbviszik Oroszországba.

Különböző becslések szerint a Krím vízfogyasztásának, áram- és élelmiszer-szükségletének mintegy 80 százalékát Kijev biztosítja.

Csubarov, a Medzslisz, a tatár parlament elnöke szerint csak a múlt héten több mint 5,7 ezer tonna élelmiszert exportáltak a Krímbe, amelynek az év eleje óta 475 millió dollár értékben szállított árucikkeket Ukrajna.