BUX
38240

A tél kedvét szegte a németeknek

Az Ifo gazdaságkutató intézet német üzleti bizalmi mutatója 11 hónap növekedés után először esett vissza februárban, rácáfolva további a növekedést valószínűsítő előrejelzésekre.

NAPI, 2010. február 23. kedd, 11:40

A müncheni székhelyű intézet üzleti bizalmi indexe a januári 95,8 pont után a várt 96,1 pont helyett 95,2 pontra csökkent. A jelenlegi gazdasági helyzet megítélésének mutatója 91,2 pontról 89,8 pontra csökkent, a várakozás-index viszont nőtt, 100,6 pontról 100,9 pontra.

Az Ifo elnöke, Hans-Werner Sinn szerint az utóbbi 14 év legkeményebb tele - és így az építőipari problémák -, valamint a kiskereskedelmi forgalom visszaesése járult hozzá a német üzletemberek hangulatának romlásához; a tél végével azonban az üzleti kedv javulása várható.

Ralph Solveen, a Commerzbank AG vezető közgazdásza szerint is főleg a mostoha időjárás miatt esett a mutató, azonban a feldolgozóipar és az export is fellendülőben van: ennek kedvez a globális kereslet növekedése, de a görög pénzügyi válság is, ami miatt az euró kilenchónapos mélységbe esett a dollárral szemben, ami jót tett az eurózóna gazdaságai versenyképességének.