A Die Welt című német lap A sokk, amely megrázkódtatja az Orbán-rendszert címmel közölte Boris Kálnoky írását a hódmezővásárhelyi polgármester-választásról - derül ki az MTI lapszemléjéből. A magyar kormányfő biztos volt abban, hogy az áprilisi parlamenti választáson abszolút többséget szerez, de egy vidéki választás azt mutatja, hogy teljhatalma véget érhet - értékeli az ellenzéki jelölt sikerét a cikkíró.

A földcsuszamlásszerű győzelem szerinte jelzésértékű és magától az Orbán-rendszerről szól. A Fidesznél hirtelen egy rémületes szám kezdett kísérteni a fejekben: 40. Ha ugyanis ennyi körzetet elveszítenek az áprilisi parlamenti választáson, akkor a párt az eddig holtbiztosnak tűnő abszolút többsége is odavész.

Igaz, hogy valószínűleg egyetlen körzetben sem lesz olyan ellenzéki együttműködés, mint Hódmezővásárhelyen, de az országban hirtelen megjelent a változás hangulata - írta a Die Welt szerzője.

Repedések

A Süddeutsche Zeitung Az első repedések címmel közölte Peter Münch kommentárját, amely szerint a Fidesz egy Orbán-fellgvárban szenvedett el súlyos vereséget, ami jelzésértékű lehet a parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Hódmezővásárhely lehet az a város, ahol az első repedések keletkeztek az orbáni hatalom hatalmas épületén, és a vereségnek kettős üzenete van: az ellenzéknek az, hogy az egység erőssé tesz, a kormánynak pedig az, hogy nem lehet már egyedül gyűlölet- és félelemkampányokkal elterelni a lakosság figyelmét a hatalmi visszaélésekről - véli a Süddeutsche Zeitung szerzője.

A fotó forrása: Shutterstock