A több sebesség lenne az új "vasfüggöny" Európában?

A több sebességgel működő Európai Unió nem jelentené azt, hogy új "vasfüggöny" ereszkedik le a kontinens nyugati és keleti fele között - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 10. péntek, 20:14
Fotó: Napi.hu

Bizonyos országok szorosabb együttműködésére "egyes kollégáink úgy tekintenek, mintha egy új megosztó vonalat húznának, egyfajta vasfüggönyt a Nyugat és a Kelet között, de nem ez a szándék" - mondta sajtótájékoztatóján Juncker az értekezlet után. "Ez nem a kizárás módszere, hanem azok előrehaladásának a megszervezése, akik többet akarnak tenni" - hangsúlyozta.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, akit Varsó heves tiltakozása ellenére a csúcson újraválasztottak a testület élére, elsősorban a tagállamok egységének, a kölcsönös bizalomnak a fontosságát és szükségét hangoztatta.

Emellett azonban beszélt a britek kilépéséről is, és elmondta, az uniós intézmények készek 48 órán belül reagálni, miután Theresa May miniszterelnök aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

Merkel: az EU sikeres modell

Pénteken már csak az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó "huszonhetek" vezetői maradtak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a szűkebb körű unió jövőjéről, illetve az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett március végi római találkozó előkészítéséről egyeztessenek.

Ezzel kapcsolatban a német kancellár saját sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a csúcsértekezleten az Európai Unió meg fogja erősíteni "egységét a sokszínűségben". "Az a mottónk, hogy egységesek vagyunk, de egységesek a sokszínűségben" - mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy minden jelenlegi problémája ellenére az EU sikeres modell.

A tagországok között vita van az európai projekt jövőjéről. Többek között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is a többsebességű Európa gondolatát támogatja, a közép- és kelet-európai tagállamok azonban ezt határozottan ellenzik.

Már van többsebességes Európa

Merkel kijelentette, a többsebességes Európa bizonyos formában már ma is létezik, például az euróövezet vagy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet országainak tekintetében, ez azonban nem jelenti azt, hogy különböző "osztályok" lennének az uniós tagságban. Mint mondta, a "nyitottság szelleme" a legfontosabb ebben a kérdésben.

Elmondta azt is, hogy ha a következő héten megkapják a hivatalos értesítést az Egyesült Királyságtól ez utóbbinak Európai Unióból történő kiválásáról, akkor április 6-án újabb csúcstalálkozót tartanak a "huszonhetek".

A többsebességes Európa gondolatát Charles Michel belga és Xavier Bettel luxemburgi kormányfő is támogatásáról biztosította. Előbbi úgy fogalmazott, megérti és tiszteletben tartja, hogy néhány tagállam aggódik amiatt, hogy ez gyors szerződésmódosítást fog eredményezni, de ő ezt nem pártolja. Hozzátette, nem az a cél, hogy első- és másodrendű országok jöjjenek létre, és azt is ellenzi, hogy csak nagyobb tagállamok egy csoportja döntsön a többiek nevében is.

Francois Hollande francia államfő szerint arra kell megoldást találni, hogy tagállamok egy köre anélkül haladhasson gyorsabban az integrációban, hogy elveszne a szolidaritás és a kohézió az Európai Unió egészén belül. "Ez nem több sebességről vagy bárki kizárásáról szól" - szögezte le.

Klaus Iohannis román elnök ugyanakkor azon véleményének adott hangot, hogy a több sebesség töréshez vezethet az EU-n belül. Mint mondta, a többsebességes Európa reális lehetőség, de nem szabad, hogy ez legyen a cél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.03.12 18:40

A többsebességes Európa gondolata bizonyítja, hogy az alapítók nem hagyják magukat.
Eddig a maximális jóindulattal próbálták bevezetni a keletieket a nyugati kultúrába. Nem ment, nemcsak, hogy nem ment, hanem még az ő alapértékeiket kérdőjelezték meg. A többsebességes Európa azt is jelenti, hogy a mag összezár és megvédik magukat.
Európa újra fejlődésnek indul, a félázsiai bőgatyások nézhetnek a porfelleg után amit hagynak maguk mögött.
Ez van, az emberek agya nehezen változik, azt pénzzel nem lehet megváltoztatni, sőt káros, mert konzerválja, erősíti a maradi tendenciákat.
Magyarország sokkal előbbre tartana szellemileg ha egy kanyi vasat nem kaptunk volna, mert akkor a nép kényszerítette volna ki a demokratikus változásokat. Most úgy néz ki, hogy diktatórikus tendenciák UNIÓ-s pénzek segítségével erősödtek meg!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.03.12 15:26

Unóinak minket ki kellene rugni a jó fenébe.
Orbán és hívei harcolnak Brüsszel ellen és lenyúlják az uniós pénzeket.
Mi egy keleti, mongol, balkáni bőgatyás, lovon ülő, visszafelé nyilazó nép vagyunk.
Orbánék BOLDOGAN csatalkoznának az oroszokhoz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.03.12 12:11

@tepsi:
jellemzo a hulye gondolkodasodra, hogy mikozben mindenki a nyugati vilagot irigyli te onnan menekuloket vizionalsz. nyugat europa a mai civilizalt vilag egyik bastyaja, tortenelmi korokon keresztul. te egy felreeso provincia, tudatlan, tanulatlan, amde agressziv egyede vagy. sajnos tul sok van beloled, ezert magyarorszag meg sokaig a balkanhoz fog tartozni, akarmennyire is probal a nyugathoz kozeledni az ertelmesebbje. az unio viszont lehetoseget adott azoknak, akik tobbre erdemesek, hogy allampolgarsagtol fuggetlenul csatlakozhassanak. en nem bantam meg, a menekulesi utvonalam pont az ellenkezoje a te altal kepzeltnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.03.11 13:13

Én a jelenlegi információk alapján semmi kivetnivalót nem találok a többsebességes EU gondolatában, egyszerűen csak fos az elnevezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.03.11 13:10

Kétsebességes európa! :D Azt hiszem az egyesből hamar átvált a kettesbe aki még nyugatról el tud menekülni. Aki meg nem tud magasabb sebességre váltani, az hamar valamelyik nyugat európai iszlám rabszolgapiacon köt ki. Vagy egy lyukba elbújva figyelheti ahogy a különböző muszlim csoportok egymást lövik az egykor dicsőséges városok romjai között.l
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html