A török munkaügyi minisztérium csaknem 800 dolgozóját bocsátotta el

A török munkaügyi minisztérium 785 dolgozóját bocsátotta el eddig a július 15-ei katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - mondta Mehmet Müezzinoglu, a tárca vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján Ankarában.
MTI, 2016. szeptember 22. csütörtök, 15:18
Fotó: MTI/AP

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért. Az incidens óta a mozgalom tagjai és támogatói ellen országszerte nyomozások kezdődtek. A vizsgálatok a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik. Törökországban két hónap alatt mintegy 100 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából.

Müezzinoglu elmondta: 319 ember esetében továbbra is zajlik az eljárás, 383 főt pedig visszahelyeztek munkakörébe.

A miniszter korábban jelezte: a tárca a közeljövőben az 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetre vonatkozóan is elindítja az átvilágítási folyamatot.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban, az összecsapásokban azóta a biztonsági erők közel 700 tagja és több mint 7000 kurd lázadó vesztette életét.

Napközben elfogatóparancsot adtak ki az egyik isztambuli bíróság 100 alkalmazottja ellen. A gyanúsítottak állítólag kapcsolatban állnak Gülen hálózatával. A rendőrség a rajtaütés során néhányukat már előállította, valamint átvizsgálta az érintettek irodáit és számítógépeit.

(Képünk illusztráció)

HOZZÁSZÓLÁSOK