Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Szembe kell nézni a valósággal: a csatlakozási tárgyalások jelenleg nem jelentenek többet puszta fikciónál. Európának új utat kell keresnie" - idézte a politikust az osztrák lap. "Most sem és a következő évtizedekben sem" - fogalmazott a lap szerint arra a kérdésre, hogy lehetséges tagjelöltnek lehet-e tekinteni Törökországot.

A kancellár szerint ez a helyzet nem csak Recep Tayyip Erdogan török államfő intézkedései és a "demokráciapolitikailag problémás fejlemények" miatt állt elő, hanem a gazdasági különbözőségek okán is. Kern úgy vélte: amennyiben lehetővé tennék Törökország számára az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad áramlását, úgy mindez olyan jelentős gazdasági problémát okozna, amelyet Európa nem tudna kezelni.

Az osztrák politikus meglátása szerint az uniónak Törökországgal új gazdasági tárgyalásokat kellene folytatnia. Kern kitért arra is, hogy a kritikus hangok ellenére Törökország Európa fontos partnere marad biztonsági és migrációspolitikai kérdésekben. Törökország nem fogja felmondani az unióval kötött menekültügyi egyezményt, mert ahhoz túlságosan függ az uniótól. Amennyiben Törökország megfontoltan tekint a helyzetére, akkor belátja majd, hogy sok a vesztenivalója - fogalmazott.

Ha nem lenne az unió és Törökország közötti megállapodás, akkor semmit sem érne a balkáni migrációs útvonal lezárása, hiszen akkor először Görögországra, majd Szerbiára és Magyarországra tevődne át a probléma. "Akkor nem lehetne állandóan arra hivatkozni, hogy ez kizárólag Görögország gondja. Akkor ez mindannyiunk problémájává válik".