A törökök kétharmada nem tárgyalna tovább az EU-csatlakozásról

A török társadalom 68 százaléka véget vetne az Európai Unióval (EU) folytatott csatlakozási tárgyalásoknak, 23 százalékuk folytatná, 9 százalékuk pedig határozatlan a kérdésben - derül ki a MAK Danismanlik nevű kormányhoz közeli közvélemény-kutató cég szombaton nyilvánosságra hozott felméréséből.
MTI, 2016. június 25. szombat, 19:26
Fotó: Napi.hu

A megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy Brüsszel a török felvétel tekintetében nem őszinte Ankarával, 12 százalék viszont ennek az ellenkezőjét gondolja. A válaszadók 6 százalékának nincs véleménye. Ugyanakkor az emberek 72 százalékának az az érzése, hogy Törökország őszinte az Európai Unióval szemben, és csak 19 százalékuk szerint nincs ez így.

A MAK azt is tudni akarta, hogy vajon miért akadozik a csatlakozási folyamat. 60 százalék látja úgy, hogy a késleltetés oka a vallási különbségekben rejlik, mivel Törökország lakosságának túlnyomó része muzulmán, 13 százalék úgy vélte, hogy a magas népességszám áll az ügy hátterében, 10 százalék szerint a török terrorellenes törvény a sarkalatos pont, amelyet Törökország még a schengeni vízummentességért sem hajlandó enyhíteni, 9 százalék más uniós érveket sejt, 8 százalék pedig határozatlan.

A kérdőívből kiderül, hogy a törökök 58 százaléka hazáját inkább egy muzulmán államközösségben látná szívesen. Ennél a pontnál 14 százalék érzi magához közel az Európai Uniót. Nyolc százalék szerint a törököknek Oroszországgal kellene szövetségre lépni, míg 12 százalék egyéb alternatívákat jelölne meg, 8 százaléknak pedig nincs véleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK