Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Yildirim hozzátette: a közösségnek a jövőképét is értékelnie kell. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter szerint hibásnak bizonyult az EU bővítési és integrációs politikája.

Ömer Celik, az európai ügyekért felelős miniszter úgy vélte, hogy a brit kampányt beárnyékolta az iszlám- és a törökellenes hangulat. A kilépés támogatói azzal érveltek, hogy törökök milliói áraszthatják el az Egyesült Királyságot, ha Nagy-Britannnia az unióban marad, Törökország pedig belép.

A török diplomáciát különösen rosszul érintette David Cameron brit miniszterelnök májusi kijelentése, miszerint "az eddigi török lépéseket tekintve nem valószínű, hogy Törökország a 3000. év előtt csatlakozik az Európai Unióhoz". Nagy-Britannia hagyományosan támogatta Törökország felvételét az Európai Unióba.

Nurettin Canikli miniszterelnök-helyettes Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "az Európai Unió szétesésének folyamata megkezdődött. Nagy-Britannia hagyta el elsőként a hajót".

Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter írásos nyilatkozatában azt közölte, hogy Ankara továbbra is fenntartja, sőt megerősíti gazdasági kapcsolatait Londonnal. Hangsúlyozta: a britek döntése nem érinti Törökországnak az Európai Unióval való viszonyát sem. Zeybekci 2017-ben jelentős közös eredményeket kíván elérni az EU-val a vámunió reformjának köszönhetően.

2015-ben az Egyesült Királyság volt Törökország második legnagyobb piaca. A Nagy-Britanniába irányuló török export mértéke elérte 10,5 milliárd dollárt, a teljes kereskedelmi forgalom pedig a 16 milliárd dollárt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelezte: Törökország a brit példához hasonlóan népszavazást tarthat az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás kérdéséről, ha az unió rosszindulatúan visszatartja a folyamatot.

Az államfő várhatóan az esti böjttörő vacsorán, az iftaron értékeli majd a Brexitet.