Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország jelentősen hozzájárul Európa és Magyarország biztonságához. Ezt a megjegyzést emeli ki címében a török állami hírügynökség, az Anadolu Agency (AA) hírportálja abból az interjúból, amelyet Magyarország nagykövete, Kiss Gábor adott a sajtóorgánumnak. A bevezető szerint a magyar diplomata elismeréssel nyilatkozott arról, hogy Törökország háborúban elüldözött, hontalanná vált millióknak segít fittyet hányva az ezzel járó ezernyi veszélyre.

Ezt a megjegyzést háromszor ismétlik el négy bekezdésen belül, közbeiktatva, hogy az ankarai magyar nagykövet szerint Magyarország mindezért tisztelettel és csodálattal adózik Törökországnak. Ezt követően a cikkből is kiderül, amit a cím kiemel, nevezetesen hogy a budapesti kormány álláspontja szerint Törökország jelentősen hozzájárul Európa és Magyarország biztonságához.

Összefonódó jövő

Ebből logikusan következik a következő megjegyzés, amely szerint a magyar vezetés előtt világos, hogy Törökország és Európa jövője összefonódik. Az AA portálja ezt követően emlékeztet arra, hogy Törökország jelenleg 3,5 millió menekültet lát vendégül, többet, mint a világ bármely országa.

Szíria éppen hogy csak elkezdett kilábalni pusztító polgárháborújából az elmúlt időszakban, amely 2011-ben kezdődött. Az eltelt hét évben több százezer ember vesztette életét és milliókat üldöztek el otthonukból, akik közül nagyon sokan Törökországban leltek menedéket.

Különleges iftár

A nagykövet arról is beszélt, hogy idén immáron harmadik alkalommal rendez a magyar követség iftár estebédet. A ramazáni böjtnapot befejező "lakoma" a ramazáni harminc nap mindegyik estéjén naplementekor kezdődik - derül ki a Pallas Nagylexikon szócikkéből. Kezdetét ágyúlövéssel jelzik a böjtölő mohamedánok örömmel váltanak át a böjtről az éjjeli vidámságra.

Kiss elmondása szerint a nagykövetség vezetői és munkatársai török barátaik iránti szeretetük és tiszteletük jeléül vették át ezt a hagyományt. Az európai diplomáciai képviseletek közül valószínűleg csak a magyaron tartanak iftárt. A felolvasások a Koránból és a vallási zene hallgatása fontos szerepet játszik a Ramadánban - tette hozzá a nagykövet.

A Ramadán a befelé fordulás és a jövőre készülés az emberek életében, segít abban, hogy békében éljenek egymással. Ebből a diplomaták is támogatást meríthetnek, akik egyik legfontosabb feladata, hogy erősítsék az emberek közötti bizalmat. A nagykövetségen tartott iftár egyik célja is az, hogy erősítse a bizalmat Törökország és Magyarország között.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.