A történelem legnagyobb csődje fenyeget Amerikában

Pénzügyi vészhelyzetbe került Detroit, a város vezetését Michigan állam veheti át. Amerika történetének legnagyobb önkormányzati csődje fenyeget.
Major András, 2013. március 1. péntek, 20:20
Fotó: Napi.hu

Pénzügyi vészhelyzetben van Detroit - jelentette be Rick Snyder, Michigan kormányzója pénteken. A kormányzó egyúttal jelezte, a város pénzügyi menedzsmentjét az állam veheti át, ami egyenes utat jelenthet a fizetésképtelenség elismeréséig. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy kétségtelenül az Egyesül Államok történelmének legnagyobb önkormányzati csődje lenne.

A republikánus kormányzó közlése szerint a város állapotát vizsgáló szakértői csoport szerint az állam legnagyobb városa "szorongatott" pénzügyi helyzetben van, a tavaly áprilisban életbe léptetett támogatási terv pedig nem működött hatékonyan.

A team hivatalosan nem tett javaslatot egy állami pénzügyi menedzser kinevezésére, Snyder azonban határozattan célzott rá, hogy ez a következő lépés - igaz, egyelőre nem nevezte meg a jelöltjét a Reuters beszámolója szerint.

Miután a kormányzó deklarálta a pénzügyi vészhelyzetet, a város vezetőinek 10 napja van arra, hogy meghallgatáson konzultáljanak az állam első emberével. Amennyiben ennek letelte után megerősíti döntését a kormányzó, úgy háromtagú, általa kijelölt állami bizottság veszi át a helyzet kezelését, amely a város élére is jelöl egy menedzsert. A városvezetés az állami bíróság előtt megfellebezheti a döntést, ez azonban valószínűleg nem késleltei a menedzser kinevezését, aki végül jó eséllyel a város fizetésképtelenségét jelenti majd.

A város nem tegnap került bajba. Az egykor az államok ötödik legnagyobb városaként az amerikai autóipar központjának számító település ma már csak a 18., miután bő évtized alatt negyedével 700 ezerre csökkent lakossága - ez az USA legrosszabb demográfiai tendenciája.

A pénzügyi menedzser kinevezésével a város pénzügyi tervet készíthet, felülvizsgálhatja a költségvetést, csökkentheti a választott tisztviselők fizetését, bizonyos eszközöket értékesíthet, munkásokat rúghat ki, újratárgyaltathat munkaszerződéseket, vagy éppen más városokkal köthet együttműködést bizonyos szolgáltatások kiszervezéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.01 21:22

Hány világháborút hoz még ránk ez az UFÓ-k által alapított banda ...,a 2. világháború sem 1939 szeptember 1-én kezdődött ,hanem 1929 őszén...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html