Pénzügyi vészhelyzetben van Detroit - jelentette be Rick Snyder, Michigan kormányzója pénteken. A kormányzó egyúttal jelezte, a város pénzügyi menedzsmentjét az állam veheti át, ami egyenes utat jelenthet a fizetésképtelenség elismeréséig. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy kétségtelenül az Egyesül Államok történelmének legnagyobb önkormányzati csődje lenne.

A republikánus kormányzó közlése szerint a város állapotát vizsgáló szakértői csoport szerint az állam legnagyobb városa "szorongatott" pénzügyi helyzetben van, a tavaly áprilisban életbe léptetett támogatási terv pedig nem működött hatékonyan.

A team hivatalosan nem tett javaslatot egy állami pénzügyi menedzser kinevezésére, Snyder azonban határozattan célzott rá, hogy ez a következő lépés - igaz, egyelőre nem nevezte meg a jelöltjét a Reuters beszámolója szerint.

Miután a kormányzó deklarálta a pénzügyi vészhelyzetet, a város vezetőinek 10 napja van arra, hogy meghallgatáson konzultáljanak az állam első emberével. Amennyiben ennek letelte után megerősíti döntését a kormányzó, úgy háromtagú, általa kijelölt állami bizottság veszi át a helyzet kezelését, amely a város élére is jelöl egy menedzsert. A városvezetés az állami bíróság előtt megfellebezheti a döntést, ez azonban valószínűleg nem késleltei a menedzser kinevezését, aki végül jó eséllyel a város fizetésképtelenségét jelenti majd.

A város nem tegnap került bajba. Az egykor az államok ötödik legnagyobb városaként az amerikai autóipar központjának számító település ma már csak a 18., miután bő évtized alatt negyedével 700 ezerre csökkent lakossága - ez az USA legrosszabb demográfiai tendenciája.

A pénzügyi menedzser kinevezésével a város pénzügyi tervet készíthet, felülvizsgálhatja a költségvetést, csökkentheti a választott tisztviselők fizetését, bizonyos eszközöket értékesíthet, munkásokat rúghat ki, újratárgyaltathat munkaszerződéseket, vagy éppen más városokkal köthet együttműködést bizonyos szolgáltatások kiszervezéséről.