Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ausztrián túlmutató jelzésértéke van annak, hogy zöldpárti államfője lesz egy nyugat-európai országnak - állapította meg Alexandra Föderl-Schmidt, a Der Standard című osztrák lap főszerkesztője. A véleménycikkében kifejti: Van der Bellen győzelmével nem kérdéses Ausztria lehorgonyozása az unió mellett. A szerző szerint Van der Bellen azokat tudta mozgósítani, akik félnek, hogy eluralkodik Ausztriában az antiszemita és az idegengyűlölő közhangulat. Úgy látja, Van der Bellennek hidat kell építenie az árkok fellett, amely szerinte természetéből fakadóan sikerülni fog.

Van der Bellen nem lesz rossz államfő, Heinz Fischer nyomdokait fogja követni - írja Rainer Nowak, a Die Presse című lap főszerkesztője. Megállapítása szerint az elmúlt hónapok és a választási eredmények megmutatták, hogy a fennálló rendszer elleni tiltakozásként milyen lehetőség van az FPÖ-ben. Úgy vélte, az ország minden erejét felhasználta, hogy az FPÖ csúcsra jutását megakadályozza. Hozzátette: még egyszer ez nem fog sikerülni.

Ausztria levált a számos országban uralkodó populista trendről - olvasható a Kurier című lap véleménycikkében. Helmut Brandstätter főszerkesztő szerint az emberek stabilitást szeretnének, amelyet sem a Brexit, sem Trump nem adhat meg. Brandstätter szerint Van der Bellen győzelme azzal magyarázható, hogy Norbert Hofer Trump-féle támadásokat intézett ellenfelével szemben, kémnek, hazugnak és kommunistának nevezte Van der Bellent. Azonban ez a stílus nem illik Ausztriához - állapította meg.

Arra figyelmeztetett, hogy mindez nem adhat reményt a kormánynak, mert a populizmus nem tűnt el, csak elvarázsolták. Ha a kormányon belül folytatódik a vitatkozás, akkor az FPÖ hatalmas sikert fog elérni a legközelebbi választáson, talán a már a kampányban kipróbált Norbert Hoferrel. Az emberek jobb kormányt akarnak, de nem szeretnék megbuktatni a kabinetet - állapította meg.

Irányváltásról is szólt?

Ausztria választott, szinte hallani lehetett, ahogy az egész ország megkönnyebbülten felsóhajt - olvasható a Kronen Zeitung című osztrák lap kommentárjában. A szerző szerint a változástól való félelem felülemelkedett Ausztriában. Úgy vélte, hogy Alexander Van der Bellennek az első hónapokban meg kell mutatnia, hogy minden osztrák elnöke tud lenni, első feladataként pedig megbékélést kell hoznia a különböző politikai táborok között. Minden más megoldás katasztrofális lenne az országra nézve - állapítja meg.

Ausztria egyértelmű jelet küldött európai szomszédainak, akik szintén a szélsőjobboldali pártok menetelését figyelik - állapította meg vezércikkében Reinhard Göweil, a Wiener Zeitung című lap főszerkesztője. Azt írta, az osztrákok felismerték, hogy nemcsak egy államfőválasztásról, hanem irányváltásról is szólt a szavazás. Göweil szerint az agresszivitás és a szélsőséges álláspont nem kifizetődő, mindenekelőtt azért sem, mert nem kínál megoldást a munkanélküliségre, a biztonság és az uniós reformok kérdéseire. A vasárnapi szavazás eredménye mindenesetre azt jelzi, hogy az Európa-párti magatartás megéri - állapítja meg a szerző.