A tűzszünetig már csak néhány óra van hátra Ukrajnában

Petro Porosenko ukrán elnök szombaton ismét kilátása helyezte, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajna egész területén, ha a héten tető alá hozott tűzszüneti megállapodást nem teljesítik a Moszkva-barát szakadárok. A tűzszünetet a minszki aláírók kijevi idő szerint szombat éjfélre tűzték ki, órákkal korábban még minden bizonytalannak tűnt, kölcsönös vádaskodások közepette folytatódtak a harci cselekmények.
Inforádió, 2015. február 14. szombat, 21:03
Fotó: Reuters

"Ha az ellenség megsérti a tűzszünetet és nem lesz béke, kénytelenek leszünk meghozni azt a nagyon nehéz, de szükséges döntést, hogy hadiállapotot vezetünk be nemcsak Donyeck és Luhanszk megyékben, hanem az egész országban" - jelentette ki az elnök Kijevben, azon a rendezvényen, amelyen határőr alakulatoknak ünnepélyesen új speciális katonai eszközöket adtak át. Hozzátette, hogy késlekedés nélkül beterjeszti az erről szóló törvényjavaslatot a parlament elé.

Az úgynevezett "normandiai négyek", azaz a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök szerdáról csütörtökre áthúzódó marathoni tárgyalása végére tető alá hozott megállapodásban az szerepel, hogy a szemben álló felek vasárnapra virradóan beszüntetik a harci cselekményeket. A minszki találkozó előtt Porosenko az ukrán kormány ülésén figyelmeztetett arra, hogy a kijevi vezetés készen áll országos hadiállapotot hadiállapot bevezetésére, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben.

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" vezetője orosz újságírók előtt kijelentette szombaton, hogy az egész Donyeck megyére igényt fognak formálni abban az esetben, ha az eddig ellenőrzésük alá vont területen nem kapnak valódi függetlenséget Kijevtől.

"Minszkben is megmondtam, hogy a Donyecki Népköztársaság az Donyeck megye. Ha nem teljesítik a tényleges függetlenségre vonatkozó követelésünket, akkor kijelentjük, hogy az egész Donyeck megye a miénk. Mindegy, milyen módon szerezzük meg a többi területet. Lehet politikai úton, de már megmutattuk, hogy másképpen is" - fenyegetőzött az oroszbarát szakadár vezető.

Közben nem mérséklődött az oroszbarát lázadók offenzívája Kelet-Ukrajnában, az utóbbi 24 órában a kormányerők hét tagja halt meg a harcokban - közölte az ukrán.

Moszkvát komolyan aggasztják Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentései a minszki megállapodással kapcsolatban. Az orosz külügyminisztérium a honlapján elhelyezett közleményben azzal vádolta Klimkint, illetve egyes nyugati országok, így az Egyesült Államok képviselőit, hogy "lényegében az ukrán parlament radikális nacionalistáinak a véleményét támogatva" elferdítik, és ezzel kétségbe vonják a csütörtöki minszki végrehajtási intézkedéscsomag megállapításait.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter pénteken azt közölte, hogy a kelet-ukrajnai eseményekben résztvevőkre vonatkozó közkegyelmet kizárólag az ukrán parlament által tárgyalt törvény értelmében biztosítják, a fegyveresek vezetőinek adott kegyelemről azonban nincsen szó. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió tudósítása szerint a tárcavezető azt is cáfolta, hogy Ukrajna bármilyen jogi és politikai kötelezettséget vállalt volna Minszkben a Donyec-medence decentralizációjára az alkotmányos reform keretein belül.

Az orosz külügyi tárca riasztónak tartja ukrán politikusoknak a minszki megállapodást követően Kijevben tett kijelentéseit is, tekintettel "Donyeck és Luhanszk (a szakadár terület vezetőinek) felelősségteljes nyilatkozataira a vállalt kötelezettségek teljesítéséről".

Dmitro Jaros, az Oroszországban betiltott, szélsőségesnek tartott radikális Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője pénteken közölte, hogy a szakadárokkal kötött egyezségek ellentétesek az ukrán alkotmánnyal, ezért szervezete fenntartja magának a jogot a harcok folytatására.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor - mintegy 8 órával a tűzszünet kezdete előtt - ismét hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások legfőbb üzenete a harci cselekmények beszüntetése, a nehézfegyverzetek visszavonása és a valódi alkotmányos reform megkezdése Ukrajnában.

Brit páncélozott csapatszállító járműveket szállítottak Ukrajnának - derült ki a The Guardian című napilap egy szombati cikkéből. A brit védelmi minisztérium megerősítette az újság információit, és közölte, hogy a Saxon típusú, fegyvertelen csapatszállítók szállításáról egy magánvállalat 2013-ban, még az ukrán válság kirobbanása előtt írt alá megállapodást Kijevvel. Ukrán források szerint eddig húsz páncélos érkezett meg a kelet-európai országba és további ötvenöt várható.

A tárca szóvivője elmondta, hogy a brit kormány az ukrajnai konfliktus kitörése óta támogatja a halált nem okozó katonai eszközök szállítását az ukrán fegyveres erőknek. "Ebben a tekintetben továbbra sem történt változás, nem küldtünk halált okozó fegyvereket" - szögezte le a tisztségviselő, aki szerint a Saxon típusú járművek "természetükből fakadóan védelmi jellegűek".

Kiterjedt háború fenyegeti Ukrajnát - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton a szlovák közszolgálati rádiónak adott interjújában, hozzátéve, hogy szerinte a minszki tűzszüneti megállapodás életbe lépését korábbra kellett volna kitűzni, és hogy a tűzszünetet gyorsan meg fogják szegni.

"Miért csak vasárnap hajnalra tűzték ki a tűzszünetet? Ezzel csak azt érték el, hogy mindkét harcoló fél megerősíti pozícióit. A körülményekből ítélve a tűzszünetet gyorsan meg fogják szegni" - mondta Fico.

Furcsa játék folyik Kelet-Ukrajna körül, az Ukrajna javára történő fegyverszállítás folytatódni fog, de ennek hatására a szakadárok is kapnak újabb erősítést, és az ukrán hadsereg nem tud felülkerekedni az oroszbarát szeparatistákon. Szlovákiának esze ágában sincs fegyvert szállítani Ukrajnának - szögezte le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.02.15 13:09

jeddike
jugóban nem az autonómia volt a kérdés, az már rég megvolt, hanem a maximális függetlenség- jugoszláv köztársaságok szövetsége volt kialakított határokkal, több mint autonómia, kelet ukrajnai autonómia csak gyors lecsatolódást jelentene, lásd krím, de oldják meg ők a testvérháboru kérdését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.15 11:26

...autonómiát ,ameddig nem késő ,mert jön a jugó -szindróma ...,szétesés ,100 ezrek halála ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.14 21:19

"""A körülményekből ítélve a tűzszünetet gyorsan meg fogják szegni" - mondta Fico."""

"""Szlovákiának esze ágában sincs fegyvert szállítani Ukrajnának - szögezte le."""

Kérdés:::Vajon mit tudhat ,amit mások nem tudhatnak ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html