BUX
38971

A tűzzel játszik a magyar kötvények tulajdonosa

Még nem késett el az a befektető, aki úgy gondolja, hogy most kell az ukrán válság miatt külföldi nyomás alatt lévő orosz piacon vagy a polgárháborúba bonyolódó Irakban helyet keresni pénzének - véli a Templeton feltörekvő piaci alapjainak híres alapkezelő menedzsere.

Napi.hu, 2014. június 24. kedd, 12:20

Számos kiváló lehetőséget lát oroszországi befektetésekre Mark Mobius sztár menedzser, a Templeton Emerging Markets Group elnöke. A legkevésbé sem zavartatja magát amiatt, hogy az elhúzódó ukrán-orosz konfliktus nyomán az orosz piac sokkal kockázatosabbá vált a korábbinál - a rubel és a moszkvai tőzsde is súlyos értékvesztéssel fizetett a politikai bizonytalanságért. A visszaesés márciusban érte el a mélypontját, azóta valamelyest erősödtek a piacok. A Templeton a magyar devizakötvények legnagyobb külföldi tulajdonosa.

A rubel a mélybe került a dollárhoz képest, ami jó lehetőséget kínál a dollárbefektetőknek - fejtegette Mobius egy befektetői főrumon a CNBC tudósítása szerint. Jól éreztek rá erre az utóbbi időben a piaci szereplők, ami adott némi lökést az üzletkötéseknek. Ugyanakkor még mindig vannak lehetőségek, amelyeket ki lehet használni. A rubel 4,28 százalékot gyengült a 12 hónappal ezelőtti értékéhez képest, a Micex tőzsdeindex 1,36 százalékkal van akkori szintje alatt. A JP Morgan a múlt héten alulsúlyozásról felülsúlyozásra változtatta az orosz értékpapírokra adott ajánlását.

Kiváló, nagyon szép, remek

Irakra áttérve - ahol egyre kiterjedtebb harcok dúlnak a szunnita lázadók és a síita kormányerők között - sajátos ajánlást fogalmazott meg a befektetési szakértő. Azt mondja, hogy részenként kell kezelni az országot. Ha például az északkeleti Kurdisztánra vetjük vigyázó szemünket, akkor azt láthatjuk, hogy ott számos jó dolog történik. Folyamatos az olajkitermelés és a fekete arany elszállítása Törökországba, ahonnan útra kelhet vevőt keresni a világ bármelyik sarkában.

Ez bizonyítja, hogy még a polgárháborúba sodródó Irakban is lehet jó befektetési lehetőségeket találni, ha kellően szelektíven keresünk. Az elmúlt napokban egyébként a szunnita lázadók elfoglalták a szíriai és a jordániai határ több átkelőjét. John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Bagdadban kezdte egyhetes közel-keleti diplomáciai körútját, amelyen igyekszik hozzájárulni egy új kormány felállásához, amely talán nagyobb sikerrel próbálkozhatna meg a válság kezelésével.

Javul a helyzet

Mobius szerint a feltörekvő országok helyzete jobban alakul idén, mint tavaly. Az elmúlt években alulteljesítő gazdaságok nagyon eltérő képet mutatnak idén. Kínában az új reformprogram - amelyben egyebek mellett infrastruktúra-beruházásokkal igyekeznek hátszelet adni a gazdaságnak - nagy változásokat hozhat. A pekingi vezetés ezzel el tudja érni célját, a hét százalék feletti gazdasági növekedési ütem tartását.

Brazíliában sajátos módon jól sülhetnek el a befektetők nézőpontjából a kormányellenes tüntetések. Ezek eredményeként a piacok és a vállalatok számára kedvező intézkedéseket hozhatnak. Arra kell figyelniük a befektetőknek, hogy ne csupán országonként vagy ezen belül régiónként kezeljék szelektíven a lehetőségeket, hanem akár vállalatonként mérlegeljék, mire érdemes fordítani a pénzüket.

Nem mindenki olyan optimista, mint Mobius. A Société Générale múlt heti felmérésében megkérdezett, hedge fundoknál és más pénzpiaci alapoknál dolgozó menedzserek 49 százaléka rossznak tartja a feltörekvő piaci lehetőségeket. Ez nagy ugrás ahhoz képest, hogy áprilisban még csupán 29 százalék volt ez az arány.