A válság réme nyomja a zlotyt

Lemond posztjáról Grzegorz Kolodko lengyel pénzügyminiszter, ha a kormányzat nem fogadja el költségvetési reformprogramjának fő elemeit - írta a Reuters.
Kummer Krisztián, 2003. március 17. hétfő, 11:16
Fotó:

Kolodko egy lengyel hetilapnak úgy nyilatkozott: Lengyelország mély válságba kerülhet, ha nem fogadják el az általa javasolt és a 2004-es uniós csatlakozáshoz szükséges költségvetési megszorításokat és reformokat. "Amennyiben kiderül, hogy képtelenek elfogadni azt, ami nélkülözhetetlen, felállok, megköszönöm és professzori székemből érdeklődéssel figyelem, ki milyen programot próbál majd keresztülvinni" - nyilatkozta Kolodko.
A Leszek Miller vezette kormány ezen a héten szerdán ül össze, hogy megvitassák a pénzügyminiszter javaslatait, melyek a mostani adórendszer teljes átalakítását és az ország büdzséjének csatlakozásra való felkészítését tartják szem előtt.
Kolodko kritizálta a miniszterelnököt is, aki szerinte nemrég kiüldözte a kormánykoalícióból a kis Parasztpártot, emiatt azonban a kormányzati oldal kisebbségbe került. Véleménye szerint sürgősen szövetségesre kell lelniük az ellenzék soraiból, mivel valószínűtlen, hogy a kisebbségi kabinet fenn tudna maradni a 2005-ös választásokig.
A hírre, hogy 17 hónap alatt esetleg harmadszor is pénzügyminisztert kell találnia Millernek, tovább nyomta lefelé a zloty árfolyamát, ami viszont magával húzta a közép-kelet európai valutákat, így a forintot is.

HOZZÁSZÓLÁSOK