A válság végnapjait éljük?

Az Egyesült Államok gazdasága 1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, ami kedvezőbb, mint az elemzők 1,5 százalékos várakozása.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 14:38
Fotó:

Miután az első negyedben még ijesztő, 6,4, kiigazított számok szerint 5,5 százalékos GDP-zsugorodást szenvedett el az USA, a második negyedre jócskán lelassult a visszaesés.

Nyugtalanító viszont a személyes fogyasztás alakulása az USA-ben, ez ugyanis a várt 0,5 százalék helyett 1,2 százalékos visszaesést mutatott a második negyedévben.


Közben az amerikai munkaerőköltségek változásáról is jelentettek, és az adat 0,4 százalékos drágulást jelez, ami valamivel magasabb a várakozásnál. Az elemzők 0,3 százalékos emelkedésére számítottak, ami megegyezett volna az első negyedévben regisztrált adattal. Az elmúlt 12 hónapban a bérköltség 1,8 százalékkal nőtt, ami a valaha mért leglassabb bővülés.

A dollár rögvest gyengüléssel reagált a vártnál jobb GDP-adatra, mivel a befektetők ilyenkor rendre a kockázatosabb eszközök felé fordulnak a biztonságosabb, ám kisebb hozammal kecsegtető, dollár-alapú befektetéseiktől. A tegnapi 1,4075-ről az euró/dollár pénteken 1,4124-ig emelkedett New Yorkban.

HOZZÁSZÓLÁSOK