Szombaton ismét jelentős lépéseket tettek több országban a gazdaság megtámogatása érdekében: Indiában két héten belül másodszor vágták vissza az irányadó kamatot; Oroszország 6,4 milliárd dollárral támogatta meg egyik állami bankját; Angela Merkel német kancellár pedig támogatást ígért egy kiterjedt befektetési csomaghoz, amelynek Európa legnagyobb gazdaságát kellene felpörgetnie.

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Gordon Brown pedig arról beszélt, hogy az olajban gazdag arab-öbölbeli államoknak és Kínának tőkével kéne támogatnia az IMF-et, hogy a Valutaalap tovább kölcsönözhessen a pénzügyi összeomlás szélére sodródott országoknak. Brown üdvözölte a közel-keleti befektetők 12 milliárd dolláros részesedésszerzését a Barclays bankban is. "Amíg a mi szabályaink szerint játszanak, addig a szuverén alapok Nagy-Britanniában szívesen látott befektetők" - fogalmazott.

Szombaton az orosz nemzeti vagyonalapból 6,4 milliárd dollárnak megfelelő rubelt helyeztek át az állami VEB bankba, aminek hírére az orosz tőzsde élesen emelkedett. A szombati rendkívüli tőzsdei kereskedési napot a hét eleji ünnepi szünnapok magyarázzák.

Közben Merkel-kancellár Németországban egy gazdaságélénkítő csomaghoz ígért támogatást, értesülések szerint mintegy 50 milliárd euróra rúghat a nagyságrend. Októberben a németek már bejelentettek egy kimondottan a bankrendszernek biztosított 500 milliárd eurós keretet.

Szintén szombaton a kínai hatalom feje a globális válság erősödő belső, szociális hatásaira figyelmeztetett, és a gazdasági növekedés fenntartásának fontosságáról értekezett a kínai kommunista párt újságjában. "A gazdasági növekedés egy bizonyos szintje alatt problémák adódhatnak a foglalkoztatás, a pénzügyi bevételek és a társadalmi fejlesztések ügyével" - idézi Went a Reuters. Kína hat héten belül harmadszor is csökkentette az alapkamatot a héten, egyértelmű jeleként, hogy az infláció elleni küzdelem helyett most már a gazdasági növekedés fenntartását tartja a legfontosabb feladatnak.

Indiában a kínaihoz hasonló megfontolások szombaton ugyancsak kamatvágáshoz vezettek. A lépés meglepte az elemzőket is, akik szerint ez az indiai gazdaság kockázatainak növekedésére utal. Az indiai alapkamat 0,5 százalékkal 7,5 százalékra csökkent.