A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az új építésű lakások eladása az Egyesült Államokban márciusban. Különösen nagy volt a visszaesés az ország északkeleti és déli részén - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.

Az újlakás-eladások száma havi bázison szezonális kiigazítással több mint másfél éve legnagyobb mértékben, 11,4 százalékkal esett. Az eladások márciusi ütemével számolva a teljes évben 481 ezer lakásértékesítés lenne. Ez kevesebb, mint a februári 543 ezres évesített eladási adat.

Elemzők kevésbé csökkenő, 513 ezres eladást vártak a múlt hónapra.

Márciusban az új építésű lakások eladása 33,3 százalékkal csökkent az északkeleti és 15,8 százalékkal a déli országrészben.

Márciusban az új lakások átlagára 277 400 dollár volt, 1,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A márciusi eladási ütem mellett 5,3 hónap kellene az összes eladó lakás értékesítéséhez, ami több a februári 4,6 hónapnál.

Gyengült az amerikai feldolgozóipari BMI áprilisban

Áprilisban 54,2 pontra, január óta legalacsonyabb szintre gyengült az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a márciusi 55,7 pontról - a Markit Economics piackutató intézet csütörtökön közzétett előzetes adatai szerint. Szakértők 55,5 pontot vártak áprilisra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.
A feldolgozóipari termelésre vonatkozó alindex 58,8 pontról 55,4 pontra, ugyancsak januári mélypontra süllyedt. Az új megrendelések almutatója pedig a márciusi 57,2 pontról 55,4 pontra esett. A foglalkoztatottságra vonatkozó almutató is romlott, de kevésbé a többi alindexhez képest.